Groupe Open aast op Sylis

Met de overname van zijn Franse concurrent Sylis wordt de eveneens Franse it-dienstenleverancier Groupe Open in één klap tweemaal zo groot. Tegelijk zet hij voet aan wal in België, waar Sylis 150 personen tewerkstelt.

Met de overname van zijn Franse concurrent Sylis wordt de eveneens Franse it-dienstenleverancier Groupe Open in één klap tweemaal zo groot. Tegelijk zet hij voet aan wal in België, waar Sylis 150 personen tewerkstelt.

Sylis België, dat straks 25 jaar bestaat in België (het voormalige IBT) en ook al 10 jaar deel uitmaakt van de Franse it-dienstengroep, ontving begin deze zomer een overnamebod van zijn evenknie Groupe Open.

Groupe Open, opgericht in 1989, haalde in 2007 een omzet van 143 miljoen euro met een bedrijfsresultaat van 10 miljoen euro en 2.500 personeelsleden. Het bedrijf schreef eerder al overnames op zijn actief: de Franse softwarebedrijven Teamlog (omzet van 160 miljoen euro en 2.200 medewerkers) en Hays IT (goed voor 26 miljoen euro en 275 medewerkers) en it-distributeur Logix. De groep is vooral actief in Frankrijk en Spanje, en spitst zijn activiteiten toe op it-diensten (advies, integratie van systemen en infobeheer).

Groupe Open wil tot de top 10 van Franse softwarebedrijven doordringen, en tegen 2010 een omzet van 450 miljoen euro halen met 5.000 medewerkers. Daar is een ‘kritische omvang’ voor nodig, en vandaar “een strategie met gerichte overnames”.

Weinig twijfel

Die strategie kreeg begin deze zomer vorm toen het overnamebod op de Franse groep Sylis bekend raakte. Sylis haalt een omzet van 138 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 5,4 miljoen euro en legt zich toe op het beheer van it-systemen (67%), op infrastructuurbeheer (21%), systeemexploitatie (7%) en advies/expertise (4%).

De groep telt 1.740 personeelsleden en is vooral in Frankrijk actief maar beschikt sinds de overname in 1998 van IBT over een Belux-filiaal. Dat heeft 150 mensen in dienst en draait een omzet van bijna 20 miljoen euro.

Als de overname een feit wordt, zal de groep ruim 4.000 werknemers tellen en een omzet halen van ongeveer 325 miljoen. Over de overname bestaat weinig twijfel, gezien het advies van de analisten en van de raad van bestuur van Sylis, die het heeft over een “aanvaardbare opportuniteit” voor de aandeelhouders.

Tegelijk vestigen ze de aandacht op de intentie de bestaande activiteiten verder te zetten en niet te tornen aan het management. Groupe Open beroemt zich in dit verband op een pragmatische aanpak van overnames. Veel aandacht gaat voorts naar de expertise en de nieuwe markten en doorgroeimogelijkheden. De beslissing wordt verwacht tegen 15 september.

Nu nog afwachten of de sectorale en geografische complementariteit volstaan voor een succesvolle overname.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content