Groupon halveert beursverwachtingen

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De oorspronkelijke 750 miljoen dollar die kortingbonnenwebsite hoopte op te halen, is sterk teruggebracht.

De oorspronkelijke 750 miljoen dollar die kortingbonnenwebsite hoopte op te halen, is sterk teruggebracht.

De geplande beursgang van Groupon heeft veel weg van een anticlimax. Een tweede LinkedIn-scenario, waarbij het aandeel van de sociale netwerksite niet alleen boven de prijs werd verkocht maar ook onmiddellijk verdubbelde na de beursgang, lijkt veraf. Groupon denkt nu met de verkoop van 5 procent van z’n aandelen zo’n 480 à 540 miljoen dollar op te halen. Oorspronkelijk dacht het bedrijf te gaan voor 750 miljoen dollar en voor een beurswaardering van 20 à 25 miljard dollar. Dat laatste cijfer is teruggebracht tot zowat de helft, 11,4 miljard dollar.

De oorspronkelijke cijfers waren gebaseerd op de spectaculaire groei die het bedrijf vorig jaar noteerde. Maar vandaag zijn er twijfels bij die groei. De omzet die Groupon publiek maakte, bleek eind september wat te zijn opgeblazen. Ook is er de onzekere situatie op de beurzen, de economische crisis en het feit dat er ernstige vragen zijn bij het businessmodel van Groupon.

Nu, alles is relatief. De waardering van 11,4 miljard dollar is nog 36 keer de omzet van vorig jaar, aldus de Financial Times. Op de technologiebeurs Nasdaq ligt het gemiddelde op… 3 keer de omzet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content