Gsm-gesprekken en mobiel surfen goedkoper vanaf 1 juli

Telefoneren of surfen met de gsm of laptop in het buitenland wordt vanaf 1 juli goedkoper binnen de Europese Unie. Dat maakt de Europese Commissie bekend.

Telefoneren of surfen met de gsm of laptop in het buitenland wordt vanaf 1 juli goedkoper binnen de Europese Unie. Dat maakt de Europese Commissie bekend.

De Commissie liet in 2007 eerst de roamingkosten begrenzen, die de verbruikers moeten betalen als ze hun gsm gebruiken in een andere EU-lidstaat dan waar ze wonen. “Ik ben vastbesloten om de telecommarkten van de EU competitiever te maken”, zei commissaris voor Telecommunicatie Neelie Kroes in een mededeling.

De jongste ronde prijsbeperkingen doet de kosten voor een telefoongesprek vanuit het buitenland dalen van 43 tot 39 eurocent per minuut, btw niet inbegrepen, zei de Commissie. De kosten voor inkomende gesprekken zullen dalen van 19 naar 15 cent per minuut.

Ook roaming mobiel internet

Er werd ook benadrukt dat voor het eerst de roamingkosten voor mobiel internet worden beperkt. Gsm-bedrijven zullen verplicht zijn om verbruikers te blokkeren als hun maandelijkse factuur een standaardgrens van 50 euro bedraagt.

Verbuikers, die een lagere of hogere factuurgrens zullen kunnen onderhandelen, krijgen een waarschuwing als ze 80 procent van de toegewezen kosten bereiken, zei de Commissie. Voorts beslisten de EU-autoriteiten dat de maximumprijs voor elke megabyte internetdata die gedownload wordt, daalt van 1 euro tot 80 eurocent.

De Commissie wil dat het verschil tussen telefoneren en surfen nationaal of in de EU de “nul benadert tegen 2015”. Tegen juni 2011 moet een rapport klaar zijn over hoe dat doel moet bereikt worden.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content