Gsm-operatoren wapenen zich tegen sms-overvloed op oudejaar

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Ook dit jaar bereiden gsm-operatoren Base, Mobistar en Proximus zich voor om de toevloed aan sms’jes op oudejaarsavond de baas te kunnen.

Ook dit jaar bereiden gsm-operatoren Base, Mobistar en Proximus zich voor om de toevloed aan sms’jes op oudejaarsavond de baas te kunnen.

Een en ander blijkt uit een rondvraag van het persagentschap Belga. “Ons netwerk moet alle sms-verkeer aankunnen. We verwachten de piek traditioneel tussen 23 en 1 uur ’s nachts, maar adviseren onze klanten toch hun sms’jes te spreiden tussen 20 uur en 8 uur de volgende ochtend”, legt Bart Vandesompele, woordvoerder van Base, uit. KPN Group Belgium verdubbelt bovendien het aantal personeelsleden vanaf 21 december tot 4 januari. Back-ups van de systemen gebeuren vooraf zodat op oudejaar extra capaciteit gecreëerd wordt, tot 3.000 sms’en per seconde.

Bij Mobistar zal de capaciteit tien procent meer bedragen dan vorig jaar. “Dat betekent 132.000 sms’jes per minuut”, aldus Patti Verdoodt, woordvoerster van Mobistar. Bovendien worden berichtjes die niet onmiddellijk bezorgd kunnen worden, opgeslagen in buffersystemen. Mobistar schat op oudejaar 35 miljoen sms’jes te behandelen van 20 uur tot 8 uur ’s ochtends. “Op kerstavond registreerden we er 16,3 miljoen, wat al dertig procent meer is dan vorig jaar”, aldus Verdoodt.

Ook Proximus wapent zich om de sms-stroom op te vangen. De operator zal tijdens de oudejaarsnacht 130.000 sms’jes per minuut behandelen en dertig miljoen berichtjes kunnen in een wachtrij opgeslagen worden. Proximus steunt overigens de nieuwjaarsactie van de Responsible Young Drivers en schenkt hen de opbrengst van het eerste miljoen verstuurde sms’en tussen 20 uur en 22 uur op 31 december.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content