Gsm-straling goed voor het geheugen

Gsm-straling heeft een positief effect op het voorkomen van dementie, is de opmerkelijke conclusie van Amerikaanse wetenschappers.

Gsm-straling heeft een positief effect op het voorkomen van dementie, is de opmerkelijke conclusie van Amerikaanse wetenschappers.

Soms lijkt het wel dat er over de mogelijke schadelijke effecten van gsm-straling al meer onderzoeken gepubliceerd zijn dan het aantal wereldwijde mobieltjes. Onderzoeken die het over mogelijke positieve effecten van gsm-straling hebben, zijn daarentegen dun gezaaid. In het jongste nummer van het vakblad Journal of Alzheimer’s Disease schrijven wetenschappers van de University of South Florida dat gsm-straling goed is voor het geheugen en je zelfs zou beschermen tegen Alzheimer.

Voor het onderzoek werden 96 muizen – waarvan sommigen genetisch gemanipuleerd – gedurende acht maanden twee uur per dag blootgesteld aan doses elektromagnetische straling die overeenkomen met die van intensief mobiel bellen. De muizen die al vroeg waren blootgesteld aan de straling, bleken beter beschermd tegen geheugenproblemen. Na enkele maanden ging hun geheugen er zelfs op vooruit.

Enkele maanden in een muizenleven komen trouwens overeen met enkele jaren in een mensenleven, omdat onze schedel dikker is. Het duurt met andere woorden langer vooraleer de hoogfrequente straling doordringt tot onze hersenen. De wetenschappers benadrukken wel dat verder onderzoek nodig is om de vergelijking van muizen naar mensen helemaal te kunnen doortrekken.

Partner Content