‘Gsm-stralingsnorm is streng, maar niet té streng’

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege hoopt tegen de zomer definitief groen licht te krijgen voor de invoering van de Vlaamse normering voor gsm-zendmasten. Die Vlaamse norm is strenger ten opzichte van de oude federale norm en ook ten opzichte van de meeste Europese landen. Toch is de Vlaamse norm werkbaar en zal hij niet leiden tot een wildgroei aan nieuwe antennes, zo verduidelijkte de CD&V-minister op een persbriefing. De invoering van een Vlaamse norm is nodig omdat het Grondwettelijk Hof begin 2009 oordeelde dat de normen voor zendmasten een gewestelijke en geen federale bevoegdheid is. Niet lang nadien werd het federale koninklijk besluit over de normering van zendantennes door de Raad van State naar de prullenmand verwezen. Daardoor ontstond er een juridisch vacuüm en konden er geen vergunningen meer worden uitgereikt.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege hoopt tegen de zomer definitief groen licht te krijgen voor de invoering van de Vlaamse normering voor gsm-zendmasten. Die Vlaamse norm is strenger ten opzichte van de oude federale norm en ook ten opzichte van de meeste Europese landen. Toch is de Vlaamse norm werkbaar en zal hij niet leiden tot een wildgroei aan nieuwe antennes, zo verduidelijkte de CD&V-minister op een persbriefing.

De invoering van een Vlaamse norm is nodig omdat het Grondwettelijk Hof begin 2009 oordeelde dat de normen voor zendmasten een gewestelijke en geen federale bevoegdheid is. Niet lang nadien werd het federale koninklijk besluit over de normering van zendantennes door de Raad van State naar de prullenmand verwezen. Daardoor ontstond er een juridisch vacuüm en konden er geen vergunningen meer worden uitgereikt.

Om het probleem op te lossen werkte minister Schauvliege in sneltempo aan een eigen Vlaamse normering. Het ontwerp van besluit daarover werd voor de paasvakantie een eerste keer goedgekeurd door de Vlaamse regering. Intussen buigen allerlei adviesraden (o.a. SERV, MiNA-raad) zich over de teksten. Schauvliege hoopt tegen de zomer op een definitieve goedkeuring van het besluit.

Wat staat er nu in dat besluit? De Vlaamse norm neemt alvast een deel van de vroegere federale normering over. Zo blijft de cumulatieve norm op 20,6 V/m. Hoeveel antennes er ook op 1 site staan, de verzamelde veldsterkte mag niet hoger zijn dan 20,6 V/m. Daarnaast wordt ook een norm van 3 V/m per antenne ingevoerd. Die norm geldt enkel op verblijfplaatsen, zoals woningen, scholen, ziekenhuizen en crèches.

Volgens het kabinet-Schauvliege zijn die nieuwe Vlaamse normen een duidelijke verstrenging zonder daardoor onwerkbaar te worden. Zo hanteren de meeste Europese landen een cumulatieve norm van 41,2 V/m, een norm die wordt aanbevolden door de Werelgezondheidsorganisatie en de ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection).

Nog strenger? Sommigen pleiten voor nog strengere normen, tot bijvoorbeeld zelfs 0,6 V/m. “Maar daar is geen enkele wetenschappelijke verantwoording voor. Bovendien zou het aantal zendmasten dan spectaculair moeten verhogen om nog voldoende dekking te kunnen geven”, aldus Jan Winters, adjunct-kabinetschef van minister Schauvliege. Ook Brussel heeft bijvoorbeeld strengere normen, 1,5 V/m per antenne en 3 V/m cumulatief, maar die normen zijn “in de praktijk niet meetbaar en haalbaar”, luidt het. Wallonië heeft dan weer dezelfde norm per antenne (3 V/m), maar kent geen cumulatieve norm.

Minister Schauvliege wil ook een en ander in het juiste perspectief plaatsen. “Uit studies blijkt dat bellen met de gsm schadelijker is dan de straling van zendmasten. Daarom hanteren wij ook daar het voorzorgsprincipe en geven wij ouders de raad om hun jonge kinderen niet te veel te laten gsm’en”.

Minister Schauvliege hoopt wel zo snel als mogelijk de ongerustheid van veel burgers over de straling van zendantennes weg te nemen. Vlaanderen telt zo’n 40.000 antennes. Vaak zijn burgers ongerust over de hoeveelheid straling waaraan zij blootgesteld zijn. Voorlopig kunnen er geen controles worden uitgevoerd, maar minister Schauvliege werkt aan een akkoord met het BIPT, de Belgische regulator voor de postdiensten en telecommunicatie die vroeger al instond voor de inspecties. Ook de Vlaamse milieu-inspectie zal ingeschakeld worden om de Vlaamse normering te controleren.

“Onwaarheden” Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen!) is het helemaal niet eens met de uitleg van Schauvliege. “Ik stoor mij aan de onwaarheden die de minister al maanden in het dossier van de gsm-zendmasten verkondigd. Zij voert trouwens een cumulatieve norm van 20,6 V/m in terwijl experts zeggen dat een norm van 3 V/m perfect haalbaar is”, aldus Sanctorum.

Ook vindt Sanctorum niet dat Vlaamse norm mag afschilderd worden als een grote verstrenging, ook al wordt er een bijkomende norm per antenne ingevoerd. “Je moet kijken naar de totale norm”, luidt het. Sanctorum pleit voor een cumulatieve norm van 3 V/m. Volgens hem hebben verschillende experts al bevestigd dat zo’n norm “perfect haalbaar” is.

Volgens Sanctorum verkondigt Schauvliege ook stelselmatig “onwaarheden”. “Eerst zei ze dat er geen nieuwe antennes zouden bijkomen. Toen bleek dat er op 70 nieuwe plaatsen antennes zijn bijgekomen. Nadien zei ze dat er geen nieuwe bouwvergunningen voor zendmasten werden afgeleverd. Maar de Raad van State heeft intussen al 3 vergunningen vernietigd. De minister stapelt de onwaarheden op. Het begint stilaan onverantwoord te worden”, aldus Sanctorum.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content