Hacken Vlaamse whizzkids computers voor drugsbendes?

Davy Van de Moere (Mondial Telecom) en Filip Maertens (Argus Labs) worden er van verdacht dat ze grote havenbedrijven hacken in opdracht van de georganiseerde drugsmaffia.

Davy Van de Moere (Mondial Telecom) en Filip Maertens (Argus Labs) worden er van verdacht dat ze grote havenbedrijven hacken in opdracht van de georganiseerde drugsmaffia. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad. Het Antwerpse parket rolde een tijdje geleden een organisatie op die harddrugs Europa binnensmokkelde via de haven van Antwerpen. De criminelen probeerden via de computernetwerken van enkele grote havenbedrijven de pincodes te bemachtigen van de containers waarin de drugs zaten verstopt. Zo konden ze de kisten gaan ophalen vóór de rechtmatige eigenaars dat konden doen. Om die pincodes te kunnen bemachtigen, werden blijkbaar Belgische hackers ingehuurd.

Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws schrijven dat Davy Van de Moere (Mondial Telecom) en Filip Maertens (Argus Labs) de hoofdverdachten zijn. Van de Moere is intussen gearresteerd op verdenking van hacking, invoer van verdovende middelen en deelname aan criminele feiten. Maertens mocht de gevangenis verlaten na het betalen van een borgsom.

Het duo heeft in het verleden een reputatie opgebouwd als securityspecialisten, als hackers ook, maar dan wel als ‘ethische hackers’. Zo werden de vrienden ook geportretteerd in de media. Intussen is Van de Moere aan de slag als CTO van Mondial Telecom, en Maertens heeft onlangs nog 500.000 dollar opgehaald met zijn nieuwe tech start-up Argus Labs.

In Het Nieuwsblad ontkent Maertens ten stelligste dat hij iets met de zaak te maken heeft. Hij houdt het er op dat hij er ingeluisd werd door derden. Hoe de vork juist aan de steel zou kunnen zitten is niet duidelijk, er wordt niet in detail gegaan in de kranten. Wel duidelijk is dat de jongeman gecontacteerd is geweest door de criminelen, dat geeft hij ook toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content