Hacker ‘Guccifer’ veroordeeld tot 4 jaar cel

Marcel Lazar Lehel, 44, tijdens zijn uitwijzing uit Roemenië in 2014 © REUTERS

Een Amerikaanse rechtbank heeft de Roemeense hacker “Guccifer”, die onder meer persoonlijke boodschappen van ex-minister van Buitenlandse Buitenlandse Zaken Colin Powell en leden van de Bush-familie wereldkundig maakte, veroordeeld tot een celstraf van vier jaar en vier maanden, ofte 52 maanden in totaal.

De 44-jarige hacker, met als geboortenaam Marcel Lehel Lazar, werd veroordeeld door een federale rechtbank in Alexandria, in de staat Virginia. Nadat hij was uitgeleverd door Roemenië, pleitte hij in mei schuldig aan alle aanklachten. In Roemenië zat hij een straf van zeven jaar uit voor eerdere hackings.

Lazar veroorzaakte grote opschudding toen hij beweerde de e-mails gehackt te hebben van Hillary Clinton, die zelf onder vuur ligt voor het gebruik van een privéserver toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. Die piraterij werd ontkend door James Comey, de baas van de FBI, maar ‘Guccifer’ slaagde er wel in om de mails van Sidney Blumenthal te hacken, een controversiële, officieuze adviseur van Clinton.

Bush onder de douche

In totaal maakte Guccifer een honderdtal slachtoffers in de Verenigde Staten, onder meer bij de familie Bush. Zo onderschepte hij foto’s die George W. Bush naar zijn zus stuurde. Daarop waren verschillende van zijn schilderijen te zien, onder meer een zelfportret waarop hij een douche neemt.

De vertegenwoordigster van het Openbaar Ministerie Maya Song vroeg aan rechter James Cacheris om een sterk signaal te geven dat hacking een ernstig misdrijf is, des te meer omdat Lazar volgens haar nooit spijt toonde. Marcel Lazar bleef onbewogen bij het aanhoren van zijn straf, die twee maanden korter was dan wat de procureur had gevraagd (54 maanden).

Intussen is er een Guccifer 2.0 opgedoken die beweert dat hij de mails van de Democratische partijleiding heeft gehackt, die in juli door WikiLeaks werden vrijgegeven.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content