Hackers claimen aanval op Xbox Live en PlayStation Network op kerstdag

© Belga

Hackers beweren dat ze de online netwerken Xbox Live en PlayStation Network (PSN) aangevallen hebben. Veel gamers moesten het op kerstdag in elk geval stellen zonder hun favoriete tijdverdrijf.

Gamers gebruiken Xbox Live en PSN om samen online spelletjes te spelen met hun Xbox of PlayStation, de spelcomputers van respectievelijk Microsoft en Sony.

Maar veel gamers die de afgelopen 24 uur probeerden in te loggen op de netwerken, slaagden daar niet in. Een hackersgroep genaamd Lizard Squad beweerde op Twitter dat het de netwerken had aangevallen. De groep zei dat het zal stoppen als voldoende gamers hun verklaringen zouden retweeten of doorsturen.

Sony Computer Entertainment America schreef op zijn website dat het zich bewust was van de problemen met het PlayStation Network. Op de website van Xbox Live stond dat er aan een oplossing gewerkt werd. Het nieuwsagentschap Bloomberg probeerde Microsoft en Sony te bereiken, maar kreeg geen reactie.

Verschillende media legden de link met de inbraak in het computersysteem van Sony Pictures Entertainment die het bedrijf aanzette tot de beslissing om de film The Interview niet uit te brengen. De film, over een fictief complot om de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un te vermoorden, kwam uiteindelijk toch online – onder meer via Xbox Video en de door Sony gesponsorde website www.seetheinterview.com – en in bepaalde Amerikaanse filmzalen.

De Amerikaanse president Barack Obama zei dat Noord-Korea verantwoordelijk was voor die inbraak, maar dat werd door de Noord-Koreaanse autoriteiten ontkend. (Belga/MI)

Partner Content