Hackers nemen besturing van rijdende Tesla over

© Knack.be

Professionele hackers zijn er in geslaagd van op afstand de controle over te nemen van een elektrische Tesla-auto, nadat eerder ook een Jeep Cherokee gehackt werd. Ze wurmden zich naar binnen in het entertainmentsysteem en konden daarna de ramen van de rijdende wagen openen, de motor uitzetten en remmen.

Het gaat om een Model S van Tesla. De hackers moesten wel eerst via een kabeltje toegang krijgen tot het entertainmentsysteem van de wagen. Daarna konden ze van op een afstand onder meer de ramen openen, op de rem drukken en de motor uitzetten. En dit terwijl de wagen langzaam aan het rijden was.

De hackers die de wagen van Tesla zijn binnengedrongen, presenteren hun ‘onderzoeksresultaten’ vrijdag op de Black Hat-cyberveiligheidsconferentie in Las Vegas.

De fabrikant heeft het probleem inmiddels verholpen door middel van een software-update, melden internationale media.

‘Autobouwers moeten zich beter wapenen tegen hackers’

Onlangs lukte het hackers ook al om de besturing van een rijdende Jeep Cherokee over te nemen. Bouwer Fiat Chrysler riep 1,4 miljoen wagens terug in de VS en kwam vervolgens eveneens met een update.

Eén van de hackers van de Jeep Cherokee was Chris Valasek, directeur voertuigveiligheidsonderzoek bij adviesbureau IOActive. Samen met veiligheidsexpert Charlie Miller drong hij, eveneens via het entertainmentsysteem, binnen in het besturingssysteem van de auto om het systeem zo te programmeren dat de controle over het voertuig overgenomen kon worden.

Volgens Valasek moeten autoproducenten meer werk maken van de beveiliging van hun genetwerkte wagens. “Ze zeggen wel dat hun wagens veiliger worden en dat ze daar harder aan werken, maar in veel opzichten hinken de autobouwers nog achterop”, vertelde hij op Black Hat. “Stop met te zeggen dat jullie toestellen niet te hacken zijn”, zei hij aan de autobouwers.

Beide voorvallen laten de keerzijde zien van de nieuwste generaties auto’s, die met al hun digitale snufjes in toenemende mate in verbinding staan met het internet, wat hen kwetsbaarder maakt.

(Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content