Hackers slaan toe bij centrale bank Rusland

© iStockphoto

Hackers hebben 2 miljard roebel (29 miljoen euro) weten weg te sluizen van rekeningen bij de Russische centrale bank. Dat heeft de centrale bank van Rusland vrijdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

De daders braken in door zich met vervalste legitimatiebewijzen voor te doen als rekeninghouder. Ze hadden het op 5 miljard roebel van cliënten voorzien, maar niet alle transacties slaagden. De getroffen bank gaf verder geen details.

Financiële toezichthouders van over de hele wereld drongen er onlangs al bij banken op aan hun cyberbeveiliging te versterken na een reeks opvallende overvallen op banken wereldwijd. De angst voor aanvallen op banken is toegenomen nadat cybercriminelen in februari tientallen miljoenen euro’s stalen van de centrale bank van Bangladesh.

Cyberaanval uit Nederland

Vrijdag werd daarnaast bekend dat de Russische geheime dienst FSB beducht is voor cyberaanvallen die vanaf maandag vanuit Nederland de Russische financiële sector zouden willen ontwrichten. Buitenlandse spionagediensten zouden met servers in Nederland in de aanval willen gaan. Bij de Noorderburen staan volgens een verklaring van de FSB servers van een hostingbedrijf uit Oekraïne, BlazingFast. Daarmee zouden de aanvallen moeten worden uitgevoerd.

(ANP/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content