Hackers stelen 2 miljoen wachtwoorden voor Facebook, Gmail en Twitter

© Getty Images

Hackers hebben twee miljoen wachtwoorden voor populaire webdiensten gestolen. Ze gebruikten daarvoor malware die ongemerkt op de computers van nietsvermoedende gebruikers geïnstalleerd werd.

De malware registreerde wat mensen op hun pc’s typten, meldt de cybersecurityforma Trustwave. Vervolgens werden gebruikersnamen en wachtwoorden naar de server van de hackers gestuurd.

Bij de getroffen sites zijn Facebook, Twitter, LinkedIn, Gmail, Yahoo een aantal Russisch sociale netwerken, dataverwerker ADP en duizenden andere websites. Trustwave heeft die bedrijven op de hoogte gesteld van het probleem.

Misbruik

Vooral ADP baart zorgen, omdat deze dienst vaak gebruikt wordt om lonen te beheren. Tot de wachtwoorden gewijzigd worden, kunnen de hackers daar misbruik van maken door cheques uit te schrijven of lonen te wijzigen. ADP meldt dat geen enkel van zijn gebruikers nadelige gevolgen heeft ondervonden.

De aanval is volgens Trustwave begonnen op 21 oktober. De hackers zouden zich verborgen houden achter een server in Nederland en ook een onbekend aantal ander servers op ander locaties gebruiken.

Alles up-to-date? Het virus is voor de leek niet in een handomdraai te vinden, stelt Trustwave. De beste bescherming is ervoor zorgen dat je antivirussoftware up-to-date is en de updates installeren voor programma’s als Adobe, Java en webbrowsers. (TV)

Partner Content