Hackers stelen militaire informatie van Syrische rebellen

Syrische rebellen © Reuters

Hackers hebben via Skype belangrijke militaire informatie van Syrische rebellen ontfutseld. Het is niet duidelijk of de hackers banden hebben met de Syrische regering van president Bashar al-Assad.

Hackers hebben via een “femme fatale” op Skype belangrijke militaire informatie kunnen bemachtigen van de Syrische rebellen. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf FireEye. De rebellen kregen foto’s toegestuurd die “malware” bevatten.

De hackers deden alsof ze knappe vrouwen waren die in de mannelijke rebellen geïnteresseerd waren. Door foto’s door te sturen, installeerden ze vervolgens malware op hun smartphones en computers. Op die manier konden de hackers tussen november 2013 en januari 2014 aanvalsplannen, geografische coördinaten en informatie over wapens stelen.

Voordeel voor Assad

Wie de hackers zijn en of ze banden hebben met de Syrische overheid, is volgens FireEye niet duidelijk. Het bedrijf zegt wel over informatie te beschikken die aantoont dat de groep zich buiten Syrië situeert of door mensen die niet in Syrië wonen wordt gefinancierd. “Zelfs al kunnen we de auteurs van deze aanvallen niet echt identificeren, weten we wel dat ze de sociale netwerken hebben gebruikt om te infiltreren in de toestellen van hun slachtoffers om zo militaire informatie te stelen die de troepen van president Bashar al-Assad een groot voordeel zouden kunnen opleveren op het terrein”, besluit FireEye. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content