‘Hackers tapten maandenlang ongestoord rekeninggegevens af van klanten JPMorgan’

© Belga

Hackers hebben maandenlang ongestoord grote hoeveelheden data, waaronder rekeninggegevens van klanten, kunnen aftappen bij de Amerikaanse bank JPMorgan Chase. Dat meldt Bloomberg op gezag van bronnen die betrokken zijn bij intern onderzoek van de bank. Er wordt vermoed dat Russen achter de aanval zitten.

De cyberaanval zou begin juni begonnen zijn via de website van JPMorgan Chase, en werd pas medio augustus ontdekt bij een routinecontrole.

De hackers zouden kwaadaardige software hebben losgelaten die specifiek werd geschreven om het bedrijfsnetwerk van JPMorgan binnen te dringen. In alle stilte werden grote hoeveelheden aan informatie ingewonnen, inclusief gegevens van klanten.

Behalve JPMorgan Chase zouden nog vier andere banken doelwit zijn geweest van zo’n aanval. Bloomberg wist eerder deze week al te melden dat de FBI onderzoek doet naar mogelijke Russische betrokkenheid bij de aanval. Bij ten minste één van de getroffen banken zouden aanwijzingen in die richting zijn aangetroffen.

Daar komt bij dat de vaardigheden die volgens experts nodig zijn om op zo’n grote schaal in te breken in de doorgaans goed beveiligde computersystemen van banken die van gewone hackers overstijgen. Mogelijk zou Rusland met de cyberaanval wraak hebben willen nemen voor Amerikaanse sancties in verband met de crisis in Oekraïne. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content