Hackers viseren Belgische overheid

De militaire inlichtingendienst waarschuwt dat onze overheidsdiensten vaak het doelwit zijn van cyberaanvallen.

De militaire inlichtingendienst waarschuwt dat onze overheidsdiensten vaak het doelwit zijn van cyberaanvallen.

“Onze analyses tonen aan dat er periodiek pogingen zijn om binnen te dringen in computernetwerken van de overheid”, laat de geheime dienst via minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) weten aan de krant De Tijd. De hackers proberen doorgaans vertrouwelijke informatie te bemachtigen of hele computersystemen lam te leggen.

Nog voor de zomer gaan vier experts in “cyber defense” aan de slag bij de militaire inlichtingendienst. Geen overbodige luxe, stelt De Crem. “De aanvallen op onze overheidscomputers worden steeds complexer en moeilijker te detecteren.”

Welke staten of terreurgroepen schuilgaan achter de cyberaanvallen tegen onze overheidsdiensten is moeilijk te achterhalen. “Er zijn duidelijke aanwijzingen, maar de bron en de juiste motieven van de aanvallen zijn moeilijk te bewijzen”, aldus de minister nog.

Nogal wat aanvallen komen uit China, al is het moeilijk te bewijzen dat de Chinese overheid daarvoor de opdracht geeft. In elk geval hecht China veel belang aan België omdat ons land een belangrijke rol speelt in Afrika en omdat de belangrijkste instellingen van de Europese Unie en de NAVO hier gevestigd zijn.

Bron: Belga/De Tijd

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content