‘Hackers VS klaar om cyberaanval van Rusland tijdens verkiezingen te pareren’

Donald Trump en Hillary Clinton © Belga
Wim Kopinga Freelance journalist

Als Rusland besluit zich te bemoeien met de Amerikaanse presidentsverkiezingen, dan staan Amerikaanse hackers klaar om terug te slaan. Daarvoor heeft de Verenigde Staten al de nodige maatregelen genomen.

Hackers van het Amerikaanse leger zijn het Russische elektriciteitsnet, telecommunicatienetwerken en het commandosysteem van het Kremlin binnengedrongen, meldt NBC News.

De Amerikaanse overheid maakt al langer kenbaar dat Rusland, China en andere landen malware proberen achter te laten op cruciale Amerikaanse infrastructuur. Zo willen ze beschikken over de mogelijkheid om het elektriciteitsnet en internet plat te kunnen leggen in grote steden.

Er wordt ook al langer van uitgegaan dat de Amerikanen dit ook kunnen bij hun vijanden en documenten die NBC in kon kijken bewijzen dit in het geval van Rusland.

Geen grootschalige hacks

De VS denkt niet dat er daadwerkelijk spierballen getoond worden vanuit het Russische kamp. Er worden op zo’n moment geen delen van het land platgelegd. Rusland focust zich dan eerder op het verspreiden van misinformatie via nep-accounts op sociale media.

Oppermachtig Amerika

Zelf zegt Amerikaanse leger dat het land over de beste ‘cyberwapens’ ter wereld beschikt. Wat die daadwerkelijk inhouden maakt de VS niet bekend.

In 2014 zei de baas van de NSA tegen het Congres dat de inlichtingendienst bezig is met verkenning bij de tegenstanders, zodat ze in kunnen grijpen bij controlesystemen die alles beheren van chemische faciliteiten tot waterzuiveringsinstallaties.

‘Dit alles leidt me ertoe te geloven dat het slechts een kwestie van tijd is wanneer, en niet of, we iets dramatisch zullen zien’, zei hij toen.

Partner Content