‘Half miljoen klantgegevens van Waalse tegenhanger Telenet gehackt’

De hacker Rex Mundi heeft de gegevens van een half miljoen klanten van VOO in handen. Dat heeft Len Lavens van Belsec in de Kamercommissie Justitie gezegd.

In de commissie is een hoorzitting gehouden rond de bescherming van persoonlijke gegevens op het internet. Een van de sprekers
was Len Lavens, die in contact staat met de hackerswereld en op zijn blog Belsec bijhoudt wat en hoe er gehackt wordt in België.

“Rex Mundi is een afperser, die bedrijven geld vraagt in ruil voor het niet publiceren van de gegevens die hij heeft verzameld”, zegt Lavens. “Hij heeft ook de persoonlijke gegevens van een half miljoen klanten van VOO in zijn bezit.” VOO is de Waalse tegenhanger van Telenet en biedt telefonie, internet en televisie aan in het zuidelijke landsdeel.

De hacker werkte zich eerder in de kijker door de gegevens van zesduizend klanten van Numericable online te zetten. Die telecomoperator is voornamelijk actief in het Brusselse.

Volgens Belsec onderhandelt Rex Mundi over een vergoeding om de gegevens niet te publiceren.

VOO: ‘Geen schade voor klanten’

In een persbericht bevestigt VOO dat het in september 2012 gehacht is, maar verzekert de telecomoperator dat zijn klanten hier geen schade van zullen ondervinden. VOO zegt ook meteen klacht te hebben ingediend, en in samenwerking met de juridische autoriteiten een onderzoek te zijn gestart naar de hacking. Dat onderzoek loopt nog steeds, en om dit zo goed mogelijk te laten verlopen, werd er met opzet niet over het incident gecommuniceerd. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content