Heisa rond Facebook-foto’s in advertenties

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Een Facebook-advertentie à la ‘Hot single in your area’ met jouw foto erop, het kán, zo gaat het gerucht. Facebook zelf ontkent dat met klem.

Een Facebook-advertentie à la ‘Hot single in your area’ met jouw foto erop, het kán, zo gaat het gerucht. Facebook zelf ontkent dat met klem.

De kwestie dat Facebook ongevraagd met de content van zijn gebruikers mag doen wat het bedrijf wil, is al langer bekend. Het staat min of meer in de gebruiksvoorwaarden van de sociale netwerksite. Maar de voorbije dagen doken hardnekkige geruchten op van mensen die plots hun vrouw zagen verschijnen in een Facebook-advertentie met de kop ‘hot single in your area’, terwijl ze daarover niet geconsulteerd was. Volgens sommigen zou Facebook zijn voorwaarden hebben aangepast, zodat het externe adverteerders toegang zou geven tot foto’s van gebruikers.

Bary Schnitt van Facebook ontkent dat met klem op de weblog van het bedrijf. Wat wel gebeurt is, zo klinkt het, is dat bepaalde adverteerders de gebruikersvoorwaarden overtreden hebben door ongevraagd foto’s van Facebook-leden te gebruiken. Facebook zou de verwijdering ervan bevolen hebben nog voor de geruchten de wereld rondgingen. Volgens securitybedrijf Trend Micro hangt dit euvel veelal samen met toegang die gebruikers verlenen tot bepaalde Facebook-applicaties. Vanaf dat moment kunnen de makers bij de content van de gebruiker.

Wat wel kan en mag volgens Facebook, is dat de sociale netwerksite in advertenties laat zien welke vrienden “een connectie” hebben met een bepaald product of een bepaalde dienst. Met andere woorden: stel dat je lid bent geworden van een fanpagina voor Nutella-chocopasta, zullen jouw vrienden dat in een advertentie voor die fanpagina te zien krijgen.

Voor mensen die vrezen voor hun privacy: de privacyinstellingen zijn simpelweg te wijzigen. Ga naar ‘Instellingen’ in de rechterbovenhoek van het scherm. Kies voor ‘Privacy-instellingen’ en klik op ‘Nieuwsoverzicht en prikbord’. Klik nu op het tabblad Facebook Ads. Selecteer Niemand onderaan de pagina en sla de wijziging op.

Wie toegang gegeven heeft tot een hoop applicaties die hij of zij niet meer gebruikt: Ga naar ‘Instellingen’ te gaan en dan naar ‘Toepassingsinstellingen’. Stel het dropdownmenu in op ‘Extra verleende toestemmingen’ in plaats van ‘Recent gebruikt’ en klik op het kruis om de niet gebruikte applicaties te verwijderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content