Heisa rond open source apps in Windows Phone Marketplace

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Mobiele apps onder de GPLv3-, Affero GPLv3- en LGPLv3-licentie kunnen (voorlopig) niet verspreid en verkocht worden via Microsofts applicatiewinkel Windows Phone Marketplace.

Mobiele apps onder de GPLv3-, Affero GPLv3- en LGPLv3-licentie kunnen (voorlopig) niet verspreid en verkocht worden via Microsofts applicatiewinkel Windows Phone Marketplace.

Een en ander werd ontdekt door Red Hat-evangelist Jan Wildeboer. Hij ontdekte dat de apps in de Marketplace van Windows Phone niets mag bevatten dat onder de ‘Excluded license’ valt. Die ‘Excluded license’ vermeldt dan weer de GPLv3-licenties (lees: de vrij breed aanvaarde derde versie van de publieke licentie voor open source).

Wildeboer concludeert daaruit dat Windows vrij wil houden van openbronsoftware. Hij noemt dat ‘uncool’. “Dat dit komt van een bedrijf dat publiek claimt een vriend te zijn van open source, dat van Windows het beste platform ooit voor open source wilt maken, zou ontwikkelaars nog eens moeten doen nadenken of dit mobiele platform het platform van hun keuze is.” Wildeboer verwijst daarmee naar de inspanningen die Microsoft in de bedrijfswereld levert om opensourcesoftware met de eigen technologie te doen samenwerken.

Waarom Microsoft dan de GPLv3-apps zou blokkeren is niet duidelijk. Sommige observatoren denken dat het bedrijf zich vooral juridisch wil indekken, bijvoorbeeld tegen rechtszaken over patenten die gebruikt/misbruikt kunnen worden in de open source app die Microsoft dan zou verdeeld hebben.

In een reactie wil Microsoft het bericht nuanceren. Het bedrijf stelt dat de Windows Phone Marketplace wel degelijk verscheidene open source licenties ondersteunt, waaronder BSD, MIT, Apache Software License 2.0, MS-PL en andere vergelijkbare licenties. Er wordt bovendien een opening gelaten: “We herbekijken onze ‘Application Provider Agreement’ van tijd tot tijd, gebaseerd op feedback van klanten en ontwikkelaars. We onderzoeken de mogelijkheid om die aan te passen om bijkomende opensourcegebaseerde applicaties te ondersteunen in komende revisies.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content