Helft bedrijven plant overstap naar Windows 10

© Windows 10
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

47 procent van de bedrijven maakt plannen om Windows 10 op de werkvloer te introduceren. Dat stelt softwareleverancier Matrix42 op basis van een onderzoek bij 1.000 Europese bedrijven.

Heel wat organisaties willen de migratie bovendien al op korte termijn starten. Zo geeft 53 procent van de organisaties die willen overstappen aan dit voor het einde van 2016 in gang te zetten. Een kwart van die respondenten wil dit zelfs in 2015 al afgerond hebben.

Matrix42 peilde ook naar de redenen waarom bedrijven de overstap naar het nieuwe besturingssysteem overwegen. De belangrijkste reden (door 30% aangevoerd) is het einde van de ondersteuning voor Windows XP en Windows 7 en de bijbehorende kopzorgen rond security. De nieuwe functionaliteiten van Windows 10 volgen als tweede (20%). De werkomgeving standaardiseren is een derde belangrijke reden (13%). 11% voert ook kostenverlaging aan als een reden waarom een migratie naar Windows 10 aan de orde is.

Kopzorgen voor beheerders

Microsoft mag dan wel een punt trachten te maken rond probleemloze upgrades: bedrijven hebben daar kennelijk minder vertrouwen in. Voor hen lijkt dit een migratie als een andere te worden, en dus komen de gekende kopzorgen naar boven. Zo’n 30 procent is bezorgd over compatibiliteitsproblemen rond software – 18 procent ook over bestaande hardware – en één op de vier verwacht dat er te veel tijd en geld in het proces gaat zitten. Systeembeheerders zitten daarnaast nog met veel vragen of hun bestaande managementtools nog wel (optimaal) zullen werken na een overstap.

Eén op de drie organisaties kiest voor een gefaseerde aanpak en doet de uitrol van Windows 10 afdeling voor afdeling. Een kwart (24%) zal het nieuwe besturingssysteem alleen op nieuwe of vervangende hardware installeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content