Helft Vlaamse gemeenten gebruikt camera’s

Enkel de landelijke gemeenten blijven achter.

De helft van de Vlaamse gemeenten heeft camera’s hangen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Tom De Schepper van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG). Uit het onderzoek, dat dinsdag in de Concentra-kranten geciteerd wordt, blijkt dat 58 procent van de Vlaamse gemeenten-met-camera’s die toestellen in besloten plaatsen hangt. Ze doen dat om diefstallen tegen te gaan in openbare gebouwen (25 procent), in sportlocaties (20 procent), fietsenstallingen (14 procent) of jeugdhuizen (10 procent).

De intelligente camera’s zijn in opmars: 25 procent van alle Vlaamse gemeenten maakt er gebruik van, of zal dat heel binnenkort doen. Er komt ook steeds meer publiek cameratoezicht op openbare plaatsen zoals pleinen en in straten, op evenementen en in stadsparken.

Alle grootsteden (Antwerpen, Leuven, Hasselt) en regionale steden (Mechelen, Kortrijk) gebruiken camera’s op straten en pleinen, of geven aan dat in de nabije toekomst te zullen doen.

Ook 70 pct van de kustgemeenten, de middelgrote steden (Tongeren, Geel, Lier, Mol) en de agglomeratiegemeenten doet het of zal het in de nabije toekomst doen, maar slechts 10

procent van de landelijke gemeenten.

De VVSG betreurt dat particulieren veel meer mogelijkheden hebben om camera’s te installeren dan de overheid. Bovendien is de wettelijke regeling veel te ingewikkeld: er zijn nu al twintig camerawetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content