Helft Vlamingen weet niet wat nanotechnologie is

Of nu ‘maar liefst de helft’ of ‘slechts de helft’ van de Vlamingen weet wat nanotechnologie is, feit is dat Vlamingen vragende partij zijn om meer te weten te komen over het onderzoek errond.

Of nu ‘maar liefst de helft’ of ‘slechts de helft’ van de Vlamingen weet wat nanotechnologie is, feit is dat Vlamingen vragende partij zijn om meer te weten te komen over het onderzoek errond.

Nanotechnologie is de techniek die deeltjes materie wil kunnen manipuleren in de ordegrootte van een nanometer (een miljardste van een meter), ofwel op de schaal van atomen en moleculen. ‘Slechts’ of ‘liefst’ 56 procent van de Vlamingen kon de juiste definitie aanduiden uit een reeks omschrijvingen. Dat blijkt uit een bevraging van 1050 Vlamingen door onderzoeksbureau iVOX, in opdracht van het viWTA-Samenleving en technologie. Dat naar aanleiding van het publieksfestival ‘Nano Nu’ in het Vlaams Parlement in Brussel. Een derde gaf aan de term niet te kennen en ongeveer 15 procent koos een volledig foute omschrijving.

“Over nanotechnologie moet een open debat komen, waar iedereen bij betrokken wordt”, zegt Robby Berloznik, directeur van het viWTA. “We willen geen controverse creëren waar er (nog) geen is en denken dat de tijd rijp is om goede informatie over de technologie te voorzien.” Een grote meerderheid van de Vlamingen is het daarmee eens, zo blijkt. Bijna 56 procent van de ondervraagden is bovendien vragende partij om inspraak te krijgen in de wijze waarop nanotechnologie aangewend moet worden in Vlaanderen.

Bijna 80 procent van de ondervraagde Vlamingen ziet nieuwe kansen in de nanogeneeskunde en 57 procent van hen denkt positief over de intelligente omgeving, waarbij mensen voortdurend online kunnen zijn via draadloze communicatiesystemen.

Verder kan het bionano-onderzoek naar het verbinden van biologische en elektronische systemen rekenen op de steun van 60 procent van de respondenten. Enkel bij de militaire toepassingen van de nanotechnologie hebben ze hun bedenkingen, met slechts 15 procent die er positief tegenover staat.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content