‘Helft Waalse gemeenten heft al dubbele taks op gsm-masten’

© Thinkstock

Zo’n 120 Waalse gemeenten maken al gebruik van de mogelijkheid om bovenop de taks van het Waals geweest ook een gemeentelijke taks op gsm-masten te heffen. En er komen bijna dagelijks gemeenten bij.

Dat schrijven L’Echo en De Tijd.

Het Waals Gewest verplicht telecomoperatoren sinds vorig jaar een taks te betalen voor de uitbating van hun gsm-masten. Die ‘pyloontaks’ kan tot 8.000 euro per jaar per site oplopen. Maar daar blijft het niet bij. Het nieuwe Waalse decreet geeft gemeenten de mogelijkheid om een extra pyloontaks te heffen. Zo’n 120 gemeenten in Wallonië, ongeveer de helft van het totaal, blijken voorlopig van die mogelijkheid gebruik te maken en zullen een taks voor het jaar 2014 aanrekenen. “Er gaan bijna geen dag voorbij”, schrijft L’Echo, of er komt een nieuwe gemeente bij.

Hoger lager

De hoogte van de pyloontaks verschilt sterk per gemeente. Waar de stad Nijvel 2.500 euro per site vraagt, moeten operatoren in Moeskroen bijna 4.300 euro neertellen. Volgens L’Echo kan de totale belasting van een pyloon tot 16.000 euro gaan.

Aangezien Wallonië 4.000 sites met gsm-masten telt, kan de totale meeropbrengst voor de overheden tot 40 miljoen euro in 2014 gaan. Belgacom, Mobistar en BASE legden al een provisie van 42,5 miljoen euro aan voor de dubbele pyloontaks. De drie operatoren stapten vorig jaar naar het Grondwettelijk Hof om de heffing te laten vernietigen.

Los van dat alles is er volgens L’Echo enige onduidelijkheid over de impact van de taks. Moet men, als de taxering per gemeente verschilt, ook de beltarieven per gemeente aanpassen?

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content