Hendrik Bogaert wil 20 miljoen euro tegen cyberterrorisme

Als het aan staatssecretaris Hendrik Bogaert ligt, dan wordt er 20 miljoen euro vrijgemaakt om overheidswebsites te wapenen tegen aanvallen. Voor Fedict ziet hij een sleutelrol weggelegd.

Het gaat voorlopig enkel om een idee, maar de staatssecretaris voor Modernisering en Openbare Diensten wil vermijden dat een aantal sites en online diensten van de overheid onderuit gaan op het moment dat ons land wordt getroffen door een zware cyberaanval.

Hoewel nog niet vast staat dat er 20 miljoen euro wordt gereserveerd, of naar wie dat budget gaat, ziet Bogaert wel een sleutelrol voor Fedict. “Die organisatie heeft een coördinerende rol, maar ik zie daar naar de toekomst wel een rol met meer leiderschap in.”

Bogaert vindt dat de departementen momenteel goed werk leveren, maar dat gebeurt telkens binnen hun eigen dienst. Om overheidsdiensten te wapenen tegen aanvallen moet er een gezamenlijk beleid komen.

“We moeten nadenken over de urgentie van het probleem en daar geld voor vrijmaken, bij voorkeur in de begroting van 2014. Als we niets doen dan komen we vroeg of laat in de problemen.”

Besparen in 2013, investeren in 2014?

De uitspraken van Bogaert komen er net op het moment dat Fedict te horen krijgt dat het dit jaar nog 15 procent moet besparen.

“We leven in budgettair moeilijke tijden en na de begrotingscontrole werd er lineair bespaard bij alle departementen” zegt Bogaert. “Maar de periode van blinde besparingen moet afsluiten. We moeten het debat voeren over investeringen in administratie en beveiligingsinspanningen.

Het is dus de bedoeling dat de vrijgemaakte middelen tegen cyberaanvallen structureel gebeuren en niet enkel in de jaren dat de overheid er geld voor heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content