“Herdenk nu je netwerk”

© networks
Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Bedrijven ondergaan een ‘digitale transformatie’ en dat is hét ogenblik voor een grondig herdenken van hun bedrijfsnetwerken, aldus Verizon.

Meer nog dan de veelbesproken ‘digital disruption’, die bedrijfsmodellen op zijn kop zet, moeten bedrijven inspelen op de mogelijkheden die de ‘digitale transformatie’ biedt, aldus Laurent Curny, bij Verizon Enterprise Solutions. Die digitale transformatiemoet zowel de gekende ‘consumerisation’ van ict infrastructuur, als het openstellen van interne diensten naar de consumenten toe faciliteren, voor een “meer flexibele, relevante en gepersonaliseerde relatie met de klant.”

Het probleem is dat de onderliggende ict infrastructuur, en in het bijzonder de lokale en externe netwerken, doorheen de jaren hopeloos complex en moeilijk beheerbaar zijn geworden. In oude netwerktopologieën werden nieuwe netwerktoestellen en diensten, “zoals mobile”, geïntegreerd, met een veelheid aan nieuwe datastromen, “zoals streaming, naast klassiek transactie verkeer.” Voorts is er ook het groeiend verkeer van private ‘in-huis’ clouddiensten, evenals het gebruik van diensten in de publieke cloud (zoals Saas). Evenals het verkeer van het Internet of Things, met bijhorende ‘big data’ activiteit. En de nood bij dat alles aan security en privacy.

Nieuwe topologie en SDN

Zelf gaat Verizon als service provider (zowel connectiviteit als diensten met toegevoegde waarde) ook door zo’n digitale transformatie, samen met klanten en partners. Het advies is om bedrijfsnetwerken nu grondig te herzien, want “tweederde van de bedrijven zien hun legacy netwerken als een obstakel.” Met het oog op gegarandeerde performantie van diensten aan de gebruiker, kan gebruik worden gemaakt van ontwikkelingen als ‘software defined networks’ en ‘network function virtualisation”, evenals diensten vanwege providers. “Verizon kan daarbij helpen door zowel connectiviteit, als diensten aan te bieden,” aldus Curny, “die laatsten ook over connectiviteit van derden.”

Als bedrijf voorziet Verizon in zijn business model, naast investeringen in fysieke netwerken, in ondersteuning van de ict departementen, zodat deze laatsten in hun bedrijf “als trusted advisor” kunnen fungeren. En dat eventueel via partners, in het bijzonder naar kleinere bedrijven toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content