Hervormingswet NSA “absoluut niet voldoende” (ondervoorzitter Google)

De ondervoorzitter van Google, David Drummond, vindt dat de wet om de National Security Agency (NSA) in de VS te hervormen “absoluut niet voldoende” is.

“De eerste versie van de wet die gestemd moest worden door de afgevaardigden zou echt de dataverzameling die de grond van het probleem vormt aan banden leggen (…). Helaas werd ze op het laatste moment gewijzigd en volledig uitgehold. De wet die uiteindelijk gestemd werd is absoluut niet voldoende”, zei Google-ondervoorzitter David Drummond op de Franse radiozender Le Mouv over de tekst, die reeds werd goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden maar de volgende weken nog door de Amerikaanse senaat bestudeerd moet worden.

De “USA Freedom act” amendeert alleen maar het systeem van dataverzameling , en stelt noch de NGO’s, noch Slicon Valley tevreden. De internetreuzen die als dienstverleners van de NSA worden beschouwd omdat ze haar klantengegevens moeten leveren, oordelen dat hun geloofwaardigheid aangetast wordt, onder meer in het buitenland waar ze vrezen voor het verlies van markten.

“Wat je ook over Snowden denkt (de ex-dienstverlener van de NSA die de omvang van de elektronische bewaking in de hele wereld door de Verenigde Staten onthulde, nvdr.), of je hem nu als een held of een verrader beschouwt, het is dankzij hem dat dat debat plaats heeft, en het is een essentieel debat”, David Drummond, die ook juridisch directeur van Google is. “Wat de Amerikaanse regering deed om aan al die informatie te komen zonder dat wij burgers daarvan op de hoogte waren, heeft internet echt pijn gedaan.”

“Een hervorming van de bewaking is noodzakelijk zodat ze ons meer rekenschap geeft, dat alles doorzichtiger wordt en dat de massieve dataverzameling definitief stopt”, zei hij nog.

Éen jaar na de eerste onthullingen van Edward Snowden in de Britse krant The Guardian, blijven de details komen. Onlangs nog bevestigde de New York Times, op basis van documenten die Snowden recupereerde, dat de NSA foto’s van personen verzamelde om ze te gebruiken in programma’s van gezichtsherkenning. (Belga/CB/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content