Het blijft ongezond werken in de Apple-fabrieken

Toestellen van Apple worden nog steeds gemaakt in fabrieken waar de werkomstandigheden belabberd zijn. De iPhonemaker zegt dat het nauw samenwerkt om de situatie te verbeteren.

Toestellen van Apple worden nog steeds gemaakt in fabrieken waar de werkomstandigheden belabberd zijn. De iPhonemaker zegt dat het nauw samenwerkt om de situatie te verbeteren.
Dit keer gaat het niet over het vaak besproken Foxconn maar wel over Quanta, dat ook voor andere technologiemerken hardware produceert. Een rapport dat vrijdag verscheent wijst onder meer op een slechte luchtkwaliteit in de fabrieken. Ook moest tachtig procent van de ondervraagde werknemers een soort hiring fee betalen aan een makelaar eens ze de job kregen.

Andere punten van kritiek zijn het feit dat werknemers niet betaald worden wanneer ze met ziekteverlof zijn en dat ze tijdens drukke periodes (bijvoorbeeld vlak voor de lancering van een nieuw Apple-toestel) regelmatig meer dan het maximum aantal toegelaten overuren doen.

De audit waar het rapport uit voortvloeit werd al in augustus 2013 uitgevoerd door de onafhankelijke arbeidsorganisatie OpenView en dit in de Quanta-fabrieken van Shanghai en Changshu.

BeterschapApple zegt aan Reuters dat het nauw samenwerkt met Quanta om de werkomstandigheden te verbeteren. Zo zegt het bedrijf dat vlak voor deze zomer 86 procent van de werknemers in orde is met de wettelijke 60-uren werkweek.

In het rapport staat ook dat er vorig jaar een honderdtal werknemers van 16 en 17 jaar oud regelmatig overuren kloppen. Maar zij zijn volgens het onderzoek intussen wel overgeplaatst, weg van Apple-productielijnen.

Apple krijgt al enkele jaren kritiek voor de, zelfs naar Chinese normen, slechte werkomstandigheden waarin iPods, iPads, iPhones en andere producten worden geproduceerd. Het gaat hierbij om onderaannemers waarbij vooral Foxconn kop van jut is. Wel moeten we daarbij opmerken dat zowat alle techgiganten (Dell, HP, Sony, Microsoft…) contracten hebben met grote onderaannemers als Quanta en Foxconn.

Zelfmoord en kinderarbeid
Die laatste werd vooral bekend toen het te maken kreeg met werknemers die zelfmoord plegen en in opstand kwamen. Wie er werkt klopt lange werkuren op vaak monotoom werk. In de afgelopen jaren doken ook reportages op waarin werknemers zonder bescherming met chemische producten aan de slag gingen, evenals vaststellingen dat er kinderen jonger dan 16 in de fabrieken werken. Sinds 2012 probeert Apple daar iets aan te doen door aan zijn leveranciers te vragen om de wettelijke werkomstandigheden te respecteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content