‘Het epicentrum van verandering’: 8 dingen die we mogen verwachten op Apples WWDC-conferentie

© Reuters

Apple jaarlijkse ontwikkelaarsfestijn gaat maandagavond onze tijd weer van start in San Francisco. Dit zijn de vernieuwingen die mogelijk op het programma staan.

Apple noemt WWDC zelf ‘het epicentrum van verandering’. Welke veranderingen er juist op til staan, weten we pas maandagavond (Europese tijd), maar hieronder vindt u alvast een lijstje met verwachtingen:

Apple Watch SDK-kit

Een onderwerp dat zeker ter sprake zal komen, is de SDK voor de Apple Watch, waarmee ontwikkelaars toegang krijgen tot de sensoren van de smartwatch. Vorige week kondigde Apples Senior Vice President of Operations al aan dat een dergelijke SD-kit er aan zit te komen.

Update van iOS

Apple trekt de sluier van iOS 9, de opvolger van het huidige besturingssysteem voor iPhones en iPads. De accenten werden bij de ontwikkeling van het nieuwe besturingssysteem gelegd op stabiliteit en andere verbeteringen die niet direct voor de eindgebruiker zichtbaar zijn. Waarschijnlijk krijgen ze wel betere mogelijkheden om te multitasken en krijgen app-ontwikkelaars al de optie om hun apps aan te passen op Force Touch. Hiermee kunnen afhankelijk van de druk die op het beeldscherm wordt uitgeoefend, verschillende varianten van een actie worden ingezet. Force Touch is al mogelijk op de Apple Watch, maar mogelijk ook op de volgende versies van de iPhone en iPad.

Update OS X

Apple geeft ook een kijkje in de ontwikkeling van de opvolger van OS X Yosemite, het besturingssysteem voor laptops en desktops. Naar verwachting zijn de functionele aanpassingen gering en is het nieuwe besturingssysteem gericht op betere stabiliteit en prestaties. Mogelijk biedt het ook betere integratiemogelijkheden met de iPhone en iPad.

Siri

Met de digitale assistent Siri maakte Apple furore, maar haar ontwikkeling is toch blijven steken in het uitvoeren van een beperkte set eenvoudige opdrachten. Vooral het gebrek aan contextgevoeligheid, waar de digitale assistenten van Google en Microsoft wel al in voorzien, zou voor gebruikers een belangrijke verbetering kunnen betekenen.

Apple Music

Apple gaat ook vrijwel zeker een aankondiging doen over zijn streamingmuziekdienst, die waarschijnlijk Apple Music gaat heten. Er is al veel gespeculeerd over wat Apple van plan is met de Beats-service die het bedrijf overnam van Dr. Dre en Jimmy Iovine, en over hoe deze dienst zich gaat verhouden tot iTunes.

Apple TV

Geen nieuwe Apple TV-eenheid maandag, lijkt de uitkomst van een discussie van verschillende Amerikaanse media. Apple zou het niet voor elkaar krijgen de juiste contacten te sluiten met belangrijke televisienetten in de VS. Mogelijk krijgen ontwikkelaars wel meer mogelijkheden om apps te ontwikkelen voor de box. Ook zou een interactie tussen de Apple Watch en Apple TV in de pijplijn zitten. Apple TV zou ook een centrale rol kunnen gaan spelen in Appl’s plannen voor een slimme woning. Daartoe zou de box een hub worden in HomeKit.

HomeKit

De software van HomeKit krijgt een betere integratie met andere Apple-producten, zoals de Apple Watch en Siri. Met gesproken opdrachten zou het dan mogelijk kunnen zijn de lichten te dimmen.

Apple Pay

De betaaldienst van Apple krijgt net als Android Pay de mogelijkheid een puntenspaarsysteem te koppelen. Daardoor is het niet meer nodig apart de klantenkaart te scannen of nummers in te toetsen.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content