“Het internet kan elk moment bezwijken”

Icann-ceo Rod Beckstrom krijgt bakken kritiek over zich heen omdat hij serieuze vraagtekens plaatst bij de veiligheid van het domeinnaamsysteem. “Als we niets doen, bestaat de mogelijkheid dat het internet het begeeft.”

Icann-ceo Rod Beckstrom krijgt bakken kritiek over zich heen omdat hij serieuze vraagtekens plaatst bij de veiligheid van het domeinnaamsysteem. “Als we niets doen, bestaat de mogelijkheid dat het internet het begeeft.”

Dat Beckstrom graag in de spotlights staat, is al langer bekend. Sinds hij aan het roer staat van Icann, is het Hollywoodgehalte van de organisatie met factor tien vermenigvuldigd.

De Amerikaan zit evenmin verlegen om een straffe uitspraak. Met als voorlopig hoogtepunt de Icann-meeting in Nairobi, waar hij opperde ‘dat het best wel zou kunnen dat het DNS het begeeft als er niet snel wordt opgetreden’. Waar of niet, dat die uitspraak kwaad bloed zette onder de aanwezigen, is een understatement.

Tijdens een sessie met het adviescomité van de verschillende overheden (Government Advisory Committee of GAC), klonk het dat er heel wat meer moet gedaan worden om het DNS te beschermen. “Because it’s under more attacks, it’s fragile and vulnerable, and can stop any time.”

Naar eigen zeggen zou Beckstrom gepraat hebben met de ceo’s van de 20 belangrijkste registry’s en registrars in de wereld. Allemaal waren ze van mening dat de complexiteit van de aanvallen op het domeinnaamsysteem toeneemt, wat tot gevolg zou kunnen hebben dat het systeem volledig onderuit gehaald wordt.

De ceo voegde er meteen aan toe dat hij overheden zou aanschrijven, en hen advies zou verstrekken over hoe het DNS in hun land beter beveiligd kan worden. Waarmee hij er impliciet op wees dat de ccTLD’s (country code top level domains) hun huiswerk niet goed hadden gemaakt.

Egotripper

De reacties op de uitspraken van Beckstrom spreken boekdelen. Van ‘onruststoker’ over ‘dommerik’ tot ‘egotripper’ of ’tafelspringer’: “als hij zo voort doet, zal hij zijn eerste termijn als ceo niet uitdoen”, klonk het.

Jan Vannieuwenhuyse, de domeinnaamspecialist van het BIPT, blijft diplomatischer, al is ook hij gechoqueerd door het discours van de Amerikaan. “Ik ga er van uit dat de baas van Icann een intelligent iemand is. Als hij die uitspraken doet tijdens een sessie met overheidsvertegenwoordigers, dan zal hij een belangrijke boodschap willen overbrengen.”

“In België hebben we er alles aan gedaan om onze infrastructuur redundant te maken, maar als Beckstrom nu zegt dat we toch nog niet helemaal safe zijn, dan maak ik me toch zorgen. Wat bedoelt hij juist?”

Voorzitter Chris Disspain van de Country Code Name Supporting Organisation (ccNSO) opperde dat de uitspraken van de Icann-topman de ongerustheid bij de verschillende overheden flink zal aanwakkeren, met alle gevolgen van dien.

“En als Beckstrom regeringen zou aanschrijven over het feit of hun DNS al dan niet kan weerstaan aan gevaarlijke cyberaanvallen, gaat hij in het vaarwater van de ccTLD-managers terecht komen, en gaat hij in één adem onder de duiven schieten van de nationale CERT-teams (Community Emergency Response Teams), waardoor hun manier van werken in het gedrang komt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content