Roel Deseyn

‘Het is aan het parlement om te controleren op internetcensuur’

Roel Deseyn Federaal volksvertegenwoordiger voor CD&V

‘De vrijheid van meningsuiting is ook op internet een Europees grondrecht waar omzichtig mee omgegaan moet worden. Internet is geen vrijplaats voor piraten en fans van al wat illegaal is. Wie surft op het internet moet dezelfde rechten en plichten respecteren als in de reële wereld’, zegt Roel Deseyn (CD&V).

Verschillende sites worden geblokkeerd door het parket als voorlopige maatregel in het belang van het onderzoek. Het kan niet de bedoeling zijn dat er sprake is van een permanente blokkering onder het mom van een voorlopige maatregel. De Kamer van Inbeschuldigingstelling moet bij langdurige blokkering toezien of het gerechtelijk onderzoek vordert. Buitenlandse websites zijn vaak niet eens op de hoogte dat ze geblokkeerd zijn, laat staan dat ze weten hoe een verzoekschrift in België in te dienen om dit te laten herbekijken. Uit een parlementaire vraag aan de minister van Binnenlandse Zaken blijkt trouwens dat er vorig jaar 127 buitenlandse websites geblokkeerd werden, wat een record is.

Geen onafhankelijk toezicht

Er bestaat momenteel geen onafhankelijk toezicht op de zwarte lijst van sites. Verschillende sites op de zwarte lijst blijven geheim ter vrijwaring van het geheime karakter van de lopende onderzoeken. Over de lijst met illegale gokwebsites is er wel transparantie. De procedure van de Kansspelcommissie is een lichtend voorbeeld.

Er is nood aan een goedwerkende spoedprocedure in de strijd tegen internetcriminaliteit en hacking. Internetcriminelen gebruiken internetdomeinnamen soms voor enkele uren (botnets, phishing-websites). De Belgische instanties, zoals het cyber emergency response team (CERT), de federal computer crime unit (FCCU) en de Belgische domeinnaambeheerder (DNS), moeten heel kort op de bal kunnen spelen.

‘Internetcensuur is drastisch, niet onschuldig’

Wat zeker dient vermeden te worden, is dat de operator zich als rechter gaat gedragen. Dit zou uitmonden in private internetcensuur. Een telecomoperator moet een neutraal doorgeefluik zijn van informatie. Binnen sociale media merken we steeds meer dat de Amerikaanse waarden als norm gelden. Een foto van een vrouw die de borst geeft wordt gecensureerd, haat prediken is minder een probleem, terwijl in Europa eerder het omgekeerde geldt.

Internetcensuur is drastisch, niet onschuldig en vereist democratisch toezicht. Niet de paus, superman of een superflik moet dit controleren, maar wel het parlement dat democratisch verkozen is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content