Het is nu officieel: man is sneller gamesverslaafd

Wat iedereen al lang wist is nu bevestigd door wetenschappelijk onderzoek: games activeren de ‘verslavingscentra’ in mannelijke hersenen meer dan in vrouwenhersenen. Dat maakt hen vatbaarder voor gamesverslaving.

Wat iedereen al lang wist is nu bevestigd door wetenschappelijk onderzoek: games activeren de ‘verslavingscentra’ in mannelijke hersenen meer dan in vrouwenhersenen. Dat maakt hen vatbaarder voor gamesverslaving.

Eerder bleek al dat vrouwen ontstressen als ze tien minuutjes op hun werk privé-foto’s mogen bekijken, nu onthullen wetenschappers van de Stanford University School of Medicine het ontstressrecept voor mannelijke collega’s: gamen. Deze eigenschap maakt hen echter ook vatbaarder voor gamesverslaving.

De onderzoeksgroep onder leiding van Allan Reiss ontwierp een weinig supersonisch spel om hun theorieën te testen. In het midden van het scherm plaatsten de onderzoekers een verticale lijn die een muur moest voorstellen. Proefkonijn moesten ervoor zorgen dat de tien ballen aan de rechterkant van deze muur continu weggeklikt werden.

Hen werd niet verteld dat de scheidslijn meer naar rechts zou schuiven wanneer sommige ballen de lijn te dicht naderden, waardoor het testslachtoffer territorium verloor. Dit territoriumverlies had overigens geen invloed op de officiële testscore. Toch bleken mannen gemiddeld meer bezig te zijn met de positie van de territoriumlijn. Hun ‘muur’ schoof meer naar links dan die van de vrouwen in het experiment.

Ondertussen werd via MRI de hersenactiviteit gemeten van de gamers. Op deze manier ontdekten de onderzoekers dat tijdens het spelletje zowel bij mannen als bij vrouwen hersendelen actief waren die verantwoordelijk zijn voor zowel beloning als verslaving. Deze hersendelen waren echter actiever bij mannen en dan vooral bij mannen die veel territoriumwinst behaalden.

Ondanks de eenvoud van het spelletje menen de onderzoekers dat het representatief is voor de werkingsprincipes achter de meeste games. Ze concluderen daarom dat het veroveren van territorium in computergames voor mannen gemiddeld belonender en verslavender is dan voor vrouwen.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content