Luc Blyaert

Het jaar van het paard

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

2012 was geen berenjaar voor de Belgische ict-sector. Dat blijkt nu ook uit onze cijfers in de Data News ICT Top 1000 in samenwerking met Trends Top.

2012 was geen berenjaar voor de Belgische ict-sector. Dat blijkt nu ook uit onze cijfers in de Data News ICT Top 1000 in samenwerking met Trends Top.

De duizend grootste ict-bedrijven, met een minimumomzet van 1,7 miljoen euro, zagen voor het eerst sinds lang hun gezamenlijke omzet dalen. Licht weliswaar, van 34 naar 33,8 miljard euro, maar toch. In 2011 en 2010 was er telkens nog een toename van de omzetpot met 1 miljard euro. Als we positief blijven kunnen we dus spreken over een zekere correctie.

De grootste 100 ondernemingen blijven stabiel, met samen 26,1 miljard euro omzet, krek evenveel als het jaar voordien. Het zijn dus vooral de kleinere it-bedrijven die de crisis voelen. Het aantal faillissementen dit jaar is daar niet vreemd aan. Dat zal overnames en fusies ongetwijfeld alleen maar versnellen. 2013 was in die zin vermoedelijk ook een overgangsjaar. Hoewel, consumenten hebben nog nooit zoveel geld uitgegeven aan smartphones en tablets, waarvan er naar schatting in 2013 respectievelijk 2,5 en 1,5 miljoen verkocht zullen worden.

Veel ruimte voor de toename van overheidsbudgetten is er niet en ook heel wat bedrijven houden voorlopig nog de knip op de it-beurs. En toch moet er geïnvesteerd worden in innovatie en mobiele oplossingen. Dat wordt ook hoe langer hoe meer een opex- en geen capex-verhaal. Cloud-oplossingen versnellen deze evolutie. Het blijft afwachten of dit ook een invloed zal hebben op de werkgelegenheid.

De duizend grootste it-bedrijven in ons land die hun omzet doorspelen aan de Nationale Bank van België hebben in totaal ruim 91.000 werknemers. En nog zijn er heel wat ondernemingen die er niet in slagen om de juiste profielen aan te trekken. Er zijn dus zeker nog groeimogelijkheden, zeker voor studenten, jongelui en ouderen die zich nog willen omscholen. De oproep van de Amerikaanse president Obama die jongeren aanzet om in computerwetenschappen te stappen, is dan ook tekenend: ‘Het is niet alleen goed voor uw toekomst, ook voor ons land’. Ik heb het premier Di Rupo of minister-presidenten Kris Peeters en Rudy Demotte nog niet horen zeggen.

Volgend jaar beginnen we volgens de Chinese kalender aan het ‘Jaar van het Paard’, een trekpaard, een dressuur of een jumping? Wij trekken met Data News alvast aan de kar en gaan voor een uitzonderlijk feestelijk jaar. We bestaan in 2014 immers 35 jaar. Voor het eerst verschenen in 1979, toen de ict-markt nog in zijn kinderschoenen stond, er amper sprake was van personal computers, laat staan tablets en smartphones, Facebook of Google.

We mogen ons gelukkig prijzen dat we in een markt leven en werken die zo snel verandert, waar de toekomst niet te vatten is in drie jaar, maar slechts op 6 tot 12 maanden. Waar technologie bijzonder disruptief te werk gaat en waar oplossingen die tot voor kort voor de hand lagen, vandaag al old fashioned zijn. Dat willen we vieren, die 35 jaar vernieuwing, ook bij Data News. Daar zal u ongetwijfeld nog meer over horen.

Op 8 mei vieren we het 15de gala van de Data News Awards for Excellence. Maar eerst verkiezen we op 6 februari de vijfde ICT Woman of the Year en de derde Young ICT Lady of the Year. Uiteraard nodigen we u uit om dat samen met ons te vieren. Maar bovenal willen we u vanuit heel het Data News team danken, voor uw medewerking, uw ondersteuning, uw tips en jawel, uw medeleven binnen het Data News platform en de community. Zonder u bestaan we gewoon niet. Wij wensen u dan ook en al wie je liefhebt, overheerlijke eindejaarsfeesten en een pittig, gezond, inspirerend en innovatief 2014.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content