Het kerkhof van Google-diensten

Google krijgt veel tegenwind omdat het de stekker uit Reader trekt. Maar het bedrijf heeft de afgelopen jaren wel meer diensten naar het stort verwezen.

Google krijgt veel tegenwind omdat het de stekker uit Reader trekt. Maar het bedrijf heeft de afgelopen jaren wel meer diensten naar het stort verwezen.

We schreven in maart al over de stopzetting van Reader. Door de aankondiging kregen verschillende alternatieven, met Feedly voorop, plots een stevige populariteitsboost. Vandaag kan je niet meer aan je RSS-feeds via Reader, maar Google biedt wel een alternatief aan om alle informatie te downloaden via Google Takeout. Hierna krijg je een zip-bestand met al je data in, waaronder een XML-bestand met al je abonnementen.

Ter ere van de begrafenis van Reader maakte Mashable een overzicht van alle begraven Google-diensten. We pikken er, naast Reader, graag onze drie favorieten uit:

Wave

Deze samenwerkingstool werd een enorme hype, deels omdat je het enkel op uitnodiging kon gebruiken. Een mix van een document, whiteboard, chat en vele andere zaken. Leuk, maar na de hype volgde al snel een gebrek aan interesse door de meeste gebruikers.

Labs

Een hoekje waar nieuwe diensten in bèta beschikbaar waren. Vaak ging het om heel kleine innovaties die andere diensten leuker of handiger maakten. We herinneren ons onder meer de dronkenmansfunctie waarbij je in de late uurtjes eerst een rekensom moest oplossen om zeker te zijn dat je niet na een zware nacht vreemde mails ging sturen.

Buzz

Google probeert al langer dan vandaag een eigen sociaal netwerk uit de grond te stampen. Buzz werd automatisch (lees: ongevraagd) gekoppeld aan elke Gmail-account. Maar erger was dat de dienst automatisch je meest gecontacteerde personen aan je vriendenlijst toevoegde. Handig, maar zo kon ook iedereen zien met wie je vaak contact had.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content