Luc Blyaert

Het rampscenario voor Nokia én Europa

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Nokia ziet zijn belangrijke mobile phones-afdeling in handen vallen van de Amerikanen. Microsoft dan nog, dat amper ervaring heeft met mobiele oplossingen.

Op de jongste generatie na, heeft zowat iedereen zijn eerste mobiele gesprek met een Nokia toestel gevoerd, toen een gsm nog een mobilofoon was. Nokia heeft in ons land op een bepaald moment zelfs een marktaandeel gehad van bijna 80%. De bescheiden maar trotse Finnen zien nu dat hun grootste onderneming , althans de belangrijke mobile phones afdeling, in handen valt van de Amerikanen. Microsoft dan nog, dat amper ervaring heeft met mobiele oplossingen.

De strategische keuze van ex-Microsoft en huidig Nokia ceo Stephen Elop om uitsluitend voor het Microsoft platform te kiezen, was nefast voor de gsm-gigant. Daardoor stond het scenario zo goed als vast toen Stephen Elop in september 2010 als eerste niet-Fin Nokia zou leiden. Elop was toen met 300.000 aandelen, goed voor een waarde van 3,4 miljoen dollar, de 8ste belangrijkste individuele aandeelhouder van Microsoft. Zes maanden na zijn aanstelling was Nokia al 20 procent minder waard.

Elop slaagde er niet in om een antwoord te formuleren op de nieuwe dominantie van Apple dat zijn iPhone al in 2007 op de markt lanceerde. Inmiddels koos de concurrentie massaal voor de Android oplossing en kon Samsung de markt ongehinderd inpalmen. Met de jarenlange onstabiele Windows Phone-oplossing keerden heel wat Nokia-fans ontgoocheld de Finse reus de rug toe.

In februari 2012 kondigde Stephen Elop nog aan dat er van een overname of fusie met Microsoft geen sprake is. Is het toeval dat de aankondiging van de Nokia-deal enkele dagen komt na de aankondiging dat Microsoft ceo Steve Ballmer op pensioen gaat? Elop wordt getipt als één van de grote kanshebbers om Ballmer op te volgen.

Voor Europa is dit eveneens een rampscenario. Eén van de grootste telecomcoryfeeën wordt immers verkocht aan de Amerikanen die hiermee hun dominantie op de it-markt verder uitwerkt. De afhankelijkheid van de Verenigde Staten die met Google, Microsoft, Apple, Facebook en talloze andere it-oplossingen ons privé- en bedrijfsleven controleren, wordt immens. Europa slaagt er niet in om een vuist te maken. Integendeel, ondanks de verwoede pogingen van EC-commissaris Neelie Kroes, moet het met lede ogen toezien dat Nokia voor een habbekrats van 5,4 miljard euro dan nog, ook in handen komt van Uncle Sam. En die steekt zijn wijsvinger steeds nadrukkelijker uit naar Europa: ‘I want you’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content