Het was een overgangsregering, meneer

Ze hebben geen brokken gemaakt, zelfs geen kattenbrokjes. Het was duidelijk dat de overgangsregering van Verhofstadt onder geen beding van plan was zich vast te rijden in welk (onwelriekend) dossier dan ook.

Ze hebben geen brokken gemaakt, zelfs geen kattenbrokjes. Het was duidelijk dat de overgangsregering van Verhofstadt onder geen beding van plan was zich vast te rijden in welk (onwelriekend) dossier dan ook.

De begroting werd er doorgejaagd als was het een boodschappenlijstje voor de Aldi. Elke profileringsdrang in de kiem gesmoord. Hadden we wat mogen verwachten van de ict-excellenties, Sabine Laruelle en Inge Vervotte? Ze waren er zowaar per ongeluk ingesukkeld, por in de rug. Laruelle viel uit de lucht. Ah, les télécoms? Chez moi? Ben oui, pourquoi pas? ‘Pourquoi pas?’, het kritische tijdschrift dat in de jaren ’80 al eens keet durfde schoppen, maar opgeslorpt werd door onze collega’s van Le Vif/L’Express. Opgeslorpt ook Laruelle en Vervotte. Moesten zich naar de dag van de ambachtsman reppen. Wilden zich niet druk maken over breedband, monopolies en te dure technologie. Geen wilde uitspraken, geen kapsones. Jaja, zei de woordvoerder, we bellen zeker terug. Geen gerinkel. Ook windstilte bij de overname van Scarlet door Belgacom. Op een enkele zucht na: ‘Is dit wel goed voor de ontwikkeling van de concurrentie?’ (..) ‘Heb ik dat gezegd?’, maakt de kabinetchef zich uit de voeten.

Belgacom verder privatiseren, ho maar… Vervotte vierkant tegen, nu niet afgaan, geen flaters, juiste sokjes aan als er gejuicht wordt op de verkiezingstafels. De termijn is kort, er komt nog een regeringsploeg. Liever geen ict. Ic watte?

Toch één briljant idee! De regionalisering van het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie! Nee, niet de post natuurlijk. Telecom grenzenloos, alsnog begrensd langs de gewestwegen. Zoals zwarte stofdeeltjes. Ca-mera’s, snelheidsbeperkingen, parkeerboetes regionaal geïnd. Stof onder tapijt geveegd. Klopper erover. BIP.. watte? Geen idee. Senatoren in hun rode pluche palaveren liever over dura lex die buurman toelaat in mijn boom te klauteren, om lover te klieven want in zijn ogen schijnt de zon niet langer. Bladerloos en dof. Dat was het. En dat wordt het mogelijk ook in de volgende 16. Welke verkozene des volks staat op? Met een plan. De nageholde Lissabonstrategie invullend om tegen 2010 de meest dynamische kenniseconomie in de wereld te worden. 2010, over anderhalf jaar. Minder dan 600 dagen. De tijd van een overgangsregering. Pourquoi pas?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content