Hier zijn de robots!

© LG Rolling Bot

Huizen tot op zekere hoogte intelligent maken is al even mogelijk, maar als het van de tech-sector afhangt loopt er straks ook een echte robot rond in huis. Verschillende bedrijven pakken op het Mobile World Congress in Barcelona uit met prototypes van robots die kunnen helpen in huis.

Wie op de beursvloer in Barcelona rondloopt moet uitkijken. Een onvoorzichtige bezoeker kan zomaar over een robotje struikelen dat op zoek is naar de bal die hij (het?) net zelf heeft weggetrapt. Maar de robots zijn meer dan een gimmick. Zo stelde Sony bijvoorbeeld een prototype voor van zijn Xperia Agent, omschreven als een ‘persoonlijke assistent’.

Het toestel, in de vorm van een koffiezetapparaat, beschikt over een roterende camera en een projector om informatie op de tafel of de muur te projecteren. Sony belooft dat de elektronische assistent het leven zal verbeteren door nuttige informatie te leveren in reactie op de stem of bewegingen van de gebruiker. Het is nog niet duidelijk of en wanneer Sony het ding op de markt zal brengen.

Ook Intel en Google tonen in Barcelona waar ze mee bezig zijn. Zij presenteren robots op wieltjes – in het formaat van een telegeleide wagen bijvoorbeeld – met camera’s er op gemonteerd. Via die camera’s zijn de toestellen in staat objecten te herkennen zoals een bril, mensen, een telefoon of een pet. De robots zouden kunnen dienen om installaties in bedrijven te controleren op onregelmatigheden.

LG heeft dan weer zijn ‘Rolling Bot’ meegebracht, een kleine bowlingbal op wieltjes met luidsprekers en een camera. Maar LG benadrukt dat het geen speelgoed is. Het toestel kan rondrijden in huis en via wifi videobeelden streamen naar de G5-smartphone van de eigenaar. Beveiliging dus, maar de aandacht ging toch vooral naar een andere functie.

LG prijst het toestel namelijk ook aan als ‘friend’ voor de hond of kat als de eigenaar uit huis is. Het ding kan de stem van het afwezige baasje afspelen en kan entertainen met een ingebouwd laserlichtje. Of de dieren daar horendol dan wel rustig van worden, toonde LG niet in de demo. De Rolling Bot is nog niet meteen te koop en er is ook geen richtprijs bekend.

(Belga, FT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content