Hillary Clinton over gevolgen van nepnieuws: ‘Levens in gevaar’

© Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

De Democratische politica Hillary Clinton heeft donderdag gewaarschuwd voor de gevaren van ‘nepnieuws’. ”Het is nu duidelijk dat zogenoemd nepnieuws gevolgen kan hebben in de echte wereld. Levens lopen gevaar”, zei de voormalige presidentskandidate.

De politica leek daarmee te verwijzen naar ‘pizzagate’. De bedenkers van die complottheorie beweerden zonder enig bewijs dat Clinton en haar campagnemanager een pedofiel netwerk runden vanuit een pizzeria in Washington. Ze baseerden zich op de e-mails van campagnevoorman John Podesta, die via WikiLeaks naar buiten kwamen.

De complottheorie vond zijn oorsprong in een tweet over de laptop van politicus Anthony Weiner. Daar zouden volgens de twitteraar e-mails op gevonden zijn die het bestaan van het pedofielennetwerk bevestigen, waarna gebruikers op fora als 4chan en Reddit er mee aan de haal gingen.

Codewoorden

Uit de e-mails bleek dat de eigenaar van het pizzarestaurant Comet Ping Pong in Washington D.C. na een door hem georganiseerde fundraiser met Podesta gemaild had. Hij was blij met het succes van de geldinzameling, maar zei het jammer te vinden dat hij geen kaas pizza voor Podesta had kunnen bakken. Hier zien de aanhangers van de complottheorie hun gelijk in, want volgens hen staat kaas pizza, of ‘cheese pizza’ voor ‘child porn’, omdat de eerste letters van de twee woorden overeenkomen.

Volgens de samenzweringstheorie is het woord hotdog bovendien code voor jongen en pizza voor meisje. Kaas zou ‘klein meisje’ betekenen, ‘pasta’ jongetje, ‘ijsje’ gigolo en ‘saus’ orgie. Als mensen zeggen dat ze zin hebben in een pizza, zouden ze dus eigenlijk een meisje willen misbruiken, aldus de samenzweringstheorie.

Aanhangers gingen door

Maar de samenzweerders negeren ‘essentiële waarheden’, liet de eigenaar van de pizzatent aan de BBC weten. Het pedofielennetwerk zou bijvoorbeeld vanuit de kelder van het restaurant gerund worden, ‘maar we hebben niet eens een kelder’. Onder andere de New York Times en zelfs het rechtse Fox News bewezen al dat pizzagate niet op feiten gebaseerd is, maar dat heeft de aanhangers er van niet tegengehouden.

Het ging zelfs zover dat een gewapende man op zondag 4 december op eigen onderzoek uitging bij de pizzeria. Maddison Welch vuurde drie schoten op de muur, een bureau en de deur – niemand raakte gewond. De man gaf zich over nadat de man ‘geen bewijs had gevonden van het houden van minderjarige kinderen in het restaurant’. Welch zei achteraf tegen de New York Times dat hij er spijt van had dat hij zo gehandeld had, maar weigerde te zeggen dat het verhaal op newnieuws gebaseerd was.

‘Epidemie’

Clinton noemde nepnieuws op sociale media nu ‘een epidemie’ en een gevaar dat moet worden aangepakt. Ze riep politici en het bedrijfsleven op maatregelen te nemen ‘om onze democratie en onschuldige levens te beschermen’, aldus de Democrate.

(ANP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content