Hoax: EU gaf half miljoen uit aan virtuele koeien op Farmville

In 2010 vroegen acht Roemenen een Europese landbouwsubsidie aan voor het runnen van een koeienboerderij. In drie jaar tijd streken ze 500.000 euro op. Dat geld gebruikten ze voor fictieve koeien. De EU eist het geld terug.

Drie jaar geleden vroegen acht Roemenen een Europese landbouwsubsidie aan, een subsidie die bedoeld is om kleinschalige landbouw te stimuleren, voor een koeienboerderij. Voor iedere koe kende de EU hen 100 tot 150 euro toe. In totaal kwamen er 1.860 koeien, ofte: 500.000 euro aan subsidiegeld. Dat staat te lezen op een Roemeense site.

Maar in augustus van dit jaar kwam de EU erachter dat de Roemenen fraudeurs waren, en dat ze met het geld geen echte boerderij met echte koeien bouwden, maar naar verluidt een virtuele boerderij vol digitale koeien in het spelletje Farmville.

De Roemenen werden aangemaand het geld terug te betalen, omdat de subsidie enkel betrekking heeft op echte koeien. Drie van de acht virtuele boeren hebben hier echter bezwaar tegen aangetekend. Zij beweren immers dat de EU in de subsidievoorwaarden nergens vermeldt dat het geld enkel voor echte koeien mag dienen.

UPDATE: Het blijkt om een foutief bericht te gaan: de Roemeense fraudeurs hebben wel Europees subsidiegeld misbruikt middels ‘fictieve’ koeien, maar er zou geen enkele link zijn met Farmville. De originele Roemeense bron maakte louter een vergelijking met het online game. (MI)

Partner Content