Hoe een eenvoudige sms de strijd tegen malaria helpt

© iStock

Een sms’je kan wonderen doen in de strijd tegen malaria, stelt een nieuwe studie. Via de mobiele telefoon worden patiënten eraan herinnerd dat ze hun medicijn moeten nemen.

Er bestaat goede medicatie tegen malaria, maar als patiënten niet de volledige kuur volgen, stijgt het risico dat de ziekte resistent wordt tegen het medicijn.

Een mobiele telefoon kan dit verhelpen. Een eenvoudig tekstbericht herinnert de patiënt eraan dat hij zijn medicijn moet nemen.

De Amerikaanse Hardvard-universiteit testte het uit bij 1140 malariapatiënten in Ghana. De helft van de patiënten kreeg om de twaalf uur een sms die herinnerde aan het medicijn. Na afloop bleken de patiënten die de sms’jes gekregen hadden, veel vaker de kuur voltooid te hebben, meldt de vakpublicatie Plos One.

Artemisinine

Het belangrijkste geneesmiddel tegen malaria is artemisinine. In 2012 meldden wetenschappers dat de dodelijkste malariaparasiet in Azië steeds resistenter wordt tegen artemisinine. Dat kan catastrofale gevolgen hebben voor de strijd tegen malaria, waarschuwden ze.

Patiënten maken hun kuur vaak niet af omdat ze zich beter voelen, of gewoon omdat ze het vergeten. Bijkomend onderzoek is nodig om te bepalen hoe de meest efficiënte sms eruit moet zien, zeggen de Hardvard-onderzoekers. Ze zagen alvast dat bijkomende medische informatie via sms geen verschil opleverde. Een gewone herinnering volstond.

Vooral in Afrika

Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken. Negentig procent van de slachtoffers valt in Afrika, vooral onder kinderen.

Door de verbeterde bestrijding van malaria is het aantal doden wereldwijd sinds 2002 bijna gehalveerd, blijkt uit het World Malaria Report van de Wereldgezondheidsorganisatie. In 2012 veroorzaakte malaria de dood van naar schatting 627.000 mensen, waarvan 483.000 kinderen jonger dan vijf jaar. (IPS)

Partner Content