Hoe geraakt de verkiezingsuitslag tot bij u?

Zondag stemmen 7.871.504 mensen in België. Nog eens 128.954 Belgen doen dat in het buitenland, al nemen zij enkel deel aan de federale verkiezingen. Maar hoe lopen die gegevens van stembus tot resultaat?

Zondag stemmen 7.871.504 mensen in België. Nog eens 128.954 Belgen doen dat in het buitenland, al nemen zij enkel deel aan de federale verkiezingen. Maar hoe lopen die gegevens van stembus tot resultaat? In 151 Vlaamse en 39 Waalse gemeenten wordt er elektronisch gestemd. Brussel stemt volledig elektronisch. Wie elektronisch stemt krijgt een stemticket met barcode die je inscant vooraleer ze in een urne te steken. De gescande informatie, met je stem op, komt terecht op een usb-stick op de computer van de voorzitter. De stemsoftware is afkomstig van Stésud en Smartmatic.

Opmerkelijk: nadat de resultaten in de telbureaus bekend zijn gaat de voorzitter zelf naar het kantonhoofdbureau. Om veiligheidsredenen (en omdat er niet in elk stembureau een internetverbinding is) wordt dat niet digitaal doorgestuurd.

Dat gebeurt wel tussen de hoofdbureaus en Binnenlandse Zaken. Hier worden de gegevens verstuurd via het netwerk van het Rijksregister. Dat is een beveiligde verbinding waar slechts enkele partijen, waaronder Belgacom, CIRB, Infrax en Belnet erkenning voor hebben gekregen. Het doorsturen gebeurt concreet via Publilink, een privénetwerk in beheer bij Belgacom dat wordt gebruikt door de openbare besturen.

Zo komen ze op de servers van Binnenlandse Zaken terecht die ze via het FedMAN/Belnet-netwerk verstuurt naar de media en zelf publiceert op Verkiezingen2014.belgium.be.

Die publicatie brengt een hoop trafiek met zich mee. “Ik verwacht dat we tussen zaterdagochtend en maandagavond tussen het miljoen en anderhalf miljoen pageviews zullen zitten,” zegt Peter Strickx, cto van Fedict. In 2003, toen ook enkele nieuwssites onderuit gingen door de drukte, liep dat zelfs op tot bijna twee miljoen op net geen 24 uur.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content