Hoe hackers uw smartphone met één sms’je kunnen kraken

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Telecomaanbieders kunnen via een speciaal sms’je de instellingen van uw smartphone wijzigen. Volgens het Noorse beveiligingsbedrijf Rosberg System kunnen hackers dit sms’je nabootsen en zichzelf zo toegang verschaffen tot uw telefoon.

Telecomaanbieders kunnen via een speciaal sms’je de instellingen van uw smartphone wijzigen. Volgens het Noorse beveiligingsbedrijf Rosberg System kunnen hackers dit sms’je nabootsen en zichzelf zo toegang verschaffen tot uw telefoon. Dat schrijft Nu.nl.

In één van de door Edward Snowden gelekte documenten stond het al: smartphones kunnen op modemniveau gehackt worden door de NSA.

Maar blijkbaar kan niet alleen de Amerikaanse inlichtingendienst dit. Volgens het Noorse Rosberg System valt deze NSA-techniek door hackers te repliceren. Het beveiligingsbedrijf nam, in samenwerking met het Nederlandse bedrijf MobiConsult, zelf de proef op de som nam.

De truc is het speciale sms’je dat telecomproviders naar klanten sturen om hun telefooninstellingen te wijzigen, na te bootsen. Bij veel mobiele besturingssystemen moet de gebruiker de instellingswijziging uit deze sms daarna eerst nog accepteren. Eens dit gebeurd is, kunnen hackers het internetverkeer van de smartphone langs hun eigen server omleiden, de controle over de telefoon grijpen en het toestel infecteren, zegt Odd Helge Rosberg aan Nu.nl.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content