Hoe je alles kunt zien wat je ooit gegoogeld hebt

© REUTERS

Een nieuwe Google-functie maakt het mogelijk je hele zoekgeschiedenis te downloaden.

Dankzij een nieuwe functie, die in alle stilte uitgerold werd in januari maar waarover Google afgelopen weekend pas blogde, kunnen gebruikers hun hele zoekgeschiedenis downloaden. Het gaat wel enkel om de zoekopdrachten die je uitgevoerd hebt terwijl je aangemeld was op je Google-account. Dat schrijft de Washington Post.

Hoe het werkt: ga naar je webgeschiedenis, klik rechtsboven op het drop down-menu en kies voor Downloaden.

Google levert je zoekopdrachten vervolgens als JSON-bestanden. Het kan nog wel wat werk vergen om die te converteren naar een leesbaarder formaat.

De downloadfunctie maakt deel uit van Google Takeout, een programma dat bedoeld is voor gebruikers die hun data willen overzetten van Google naar andere diensten.

Intieme informatie

Dat Google jouw hele zoekgeschiedenis voorhanden heeft, betekent dus ook dat het bedrijf die data bijhoudt, analyseert en gebruikt voor het personaliseren van jouw zoekervaring, schrijft de Washington Post nog. En dat zijn data die intieme informatie over jou kunnen prijsgeven, zoals wat je seksuele geaardheid is en met welke gezondheidsproblemen je te maken hebt.

Hoe je Google belet je zoekgeschiedenis bij te houden

Al kan je zelf bepalen hoeveel van deze informatie Google van jou ontvangt. Het is immers mogelijk om Google te beletten je zoekgeschiedenis te bewaren, door deze functie uit te schakelen in de instellingen van je account.

En als je dan toch in het instellingenmenu zit, is het misschien ook zinvol ervoor te zorgen dat Google niet zomaar altijd kan zien waar jij uithangt, wie je telefooncontacten zijn en wat je zoal bekijkt op YouTube. Want in theorie kunnen al die data ook weer bij Google opgevraagd – of wie weet zelfs gehackt – worden, besluit de Washington Post.

(MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content