Hoe je ontslagen kunt worden voor een beledigend grapje op Twitter

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Een dubieuze maar bovenal felomstreden tweet kostte de Afrikaans-Amerikaanse PR-topvrouw Justine Sacco haar job.

Justine Sacco – PR-vrouw bij IAC, het bedrijf achter onder meer Vimeo en Tinder – postte een dubieuze ‘grap’ op Twitter. Die leidde tot haar ontslag.

Voor Sacco afgelopen weekend op het vliegtuig richting Zuid-Afrika stapte, stuurde ze dit naar haar ruim 4.000 volgers op Twitter: “Ik ga naar Afrika. Hopelijk krijg ik geen aids. Grapje, ik ben blank!”

De tweet ging in een mum van tijd viraal: hij werd meer dan 3.500 geretweet en ruim 1.700 keer als favoriet aangeduid.

Het ’twittergrapje’ viel niet in goede aarde bij IAC: “Dit is grof en beledigend en het weerspiegelt de waarden van IAC niet. We zullen gepast reageren.” Dat deed IAC door Justine Sacco een dag later de deur te wijzen.

Het ironische aan dit verhaal is dat Sacco een Zuid-Afrikaanse vader heeft en zelf ook in Afrika geboren werd. “Ik heb mijn dochter opgevoed in de VS omdat Zuid-Afrika te racistisch was”, reageerde haar vader.

De bewuste tweet werd, net als het account @JustineSacco, verwijderd. Sacco heeft intussen ook haar verontschuldigingen aangeboden: “Woorden kunnen niet uitdrukken hoeveel spijt ik heb voor de pijn die ik heb veroorzaakt. Ik wil me verontschuldigen tegenover het Zuid-Afrikaanse volk dat ik beledigd heb met een nutteloze tweet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content