Hoe opkomende technologieën de arbeidsmarkt volledig gaan veranderen

© Getty Images/iStockphoto

Ongeveer 85 procent van de jobs die we uitvoeren in 2030, bestaan nu nog niet. Het tempo van verandering gaat zo snel dat mensen al doende zullen leren (met de hulp van augmented reality en virtual reality). Het vermogen om kennis te vergaren, wordt daarin veel belangrijker dan de kennis zelf.

Dat blijkt uit een studie van Dell Technologies met het Institute of the Future (IFTF) en twintig academische, technologie- en businessexperts wereldwijd. Daarin werd onderzocht hoe opkomende technologieën, zoals artificiële intelligentie (AI), robotisering, virtual reality, augmented reality en cloud computing het komende decennium ons leven en de arbeidsmarkt zullen veranderen. Het rapport biedt ook inzicht in hoe consumenten en bedrijven zich kunnen voorbereiden op een samenleving in beweging.

Ieder bedrijf wordt een technologiebedrijf

In 2030 is – op basis van de huidige definitie – ieder bedrijf een technologiebedrijf. Om die reden moeten bedrijven hun infrastructuur en personeelsbestand tijdig toekomstbestendig maken. Opkomende technologie zal dankzij de massale verbeteringen in software, big data en processing power, onze levens opnieuw gaan vormgeven.

De samenleving gaat een nieuwe fase in wat betreft de relatie met machines. “We zien vaak twee extreme perspectieven “, aldus Rachel Maguire, onderzoeksdirecteur van het Institute for the Future. “Een angstgedreven standpunt van technologische werkeloosheid staat tegenover een optimistische visie dat technologie als onze sociale en klimaatziektes zal genezen. In plaats daarvan moeten we gaan focussen op hoe die nieuwe relatie tussen techniek en de mens eruit kan zien en hoe we ons hierop moeten voorbereiden.”

Highlights van het onderzoek:

  • In 2030 zal de afhankelijkheid van de mens van techniek, ontwikkeld zijn tot een partnership. Daarbij zorgen mensen voor vaardigheden als creativiteit, passie en een ondernemersgeest terwijl machines snelheid, automatisering en efficiëntie met zich meebrengen. De hieruit voortkomende productiviteit biedt nieuwe kansen voor industrieën.
  • In 2030 zullen gepersonaliseerde, geïntegreerde AI-assistenten vele malen verder gaan dan wat nu mogelijk is. Zij zullen op voorspelbare en geautomatiseerde wijze voor ons zorgen.
  • Techniek vervangt niet noodzakelijk werkende mensen, maar de manier waarop we werk vinden, verandert wel. Werk is niet langer een locatie, maar een serie van taken. Machine learning-technologie maakt de vaardigheden en competenties van individuen vindbaar en organisaties zullen hiermee het beste talent voor specifieke taken benaderen.

Bedrijven verwachten overbodig te worden

Dell Technologies voerde het onderzoek uit om bedrijven te helpen navigeren in een onzekere wereld en ze voor te bereiden op de toekomst. Digitale disruptie geeft sectoren een totaal nieuwe invulling. Uit Dell’s Digital Transformation Index blijkt dat 52 procent van ervaren leidinggevenden in zestien landen nu al significante veranderingen merken als resultaat van digitale technologie. Bijna een op de twee bedrijven verwacht dat de kans bestaat dat hun bedrijf overbodig wordt in de komende drie tot vijf jaar.

“Industrieën hebben nooit eerder zoveel disruptie ervaren als nu. Het tempo van verandering is zeer reëel. We begeven ons in een nu-of-nooit-omgeving. Om vooruit te kijken in dit tijdperk van partnerships tussen mensen en machines, moet ieder bedrijf een digital bedrijf zijn. Een bedrijf met software als kern”, zegt Jeremy Burton, chief marketing officer bij Dell. “Maar organisaties moeten snel bewegen en capaciteit aan hun machines toevoegen, hun infrastructuur op orde brengen en hun personeel hier in meenemen, om deze verandering te kunnen realiseren.”

In samenwerking met Dutch IT-channel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content