Hoe u urenlang naar uw schermpje kunt staren zonder uw ogen te vermoeien

© Thinkstock
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Het gratis programma F.lux maakt werken of surfen op uw computer of mobiel apparaat minder vermoeiend voor de ogen door de schadelijke blauwe straling tegen de avond weg te filteren.

F.lux, een gratis softwareprogramma voor Windows, Mac, Linux en iPhone of iPad, maakt het volgens de makers mogelijk urenlang naar het scherm van uw computer of mobiel apparaat te turen zonder last te krijgen van vermoeide ogen.

Bij de opstart bepaalt het programma uw locatie en tijdzone, om vervolgens de kleuren van uw toestel aan te passen aan de hoeveelheid licht.

In de loop van de dag zal u weinig verschil zien, maar naar de avond toe krijgt uw scherm een lichtroze kleur, wat wel enige gewenning behoeft. De blauwe straling die zo slecht is voor uw ogen en die u mogelijk wel eens wakker houdt, wordt dan deels weg gefilterd – drievierde van het blauwe licht en de helft van het groene licht verdwijnt.

Voor filmfreaks is er ook een speciale ‘movie modus’. Die zorgt voor een minder roze schijn, zodat de kijkervaring zo min mogelijk in het gedrang komt.

U kunt F.lux ten allen tijde aanpassen aan uw eigen behoeftes, door het licht feller of juist minder fel te laten schijnen. De F.lux-filter kan desgewenst ook volledig uitgeschakeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content