Hoe ver heeft de MIVB zijn broek laten zakken?
Hebt u dat ook gezien, dat vreugdedansje van de MIVB-topman? Google zit op de Brusselse bus. Het routetraject is nu te raadplegen via Google Maps.
Hebt u dat ook gezien, dat vreugdedansje van de MIVB-topman? Google zit op de Brusselse bus. Het routetraject is nu te raadplegen via Google Maps.
De busmaatschappij had wel een eigen systeem uitgedokterd maar kiest nu toch voor de Amerikaanse advertentiegigant. En die krijgt waar voor zijn geld: de Brusselse bussen rijden voluit met publiciteit van Google op hun flanken. Hoeveel zou Google daarvoor betalen? Betaalt het er trouwens voor? Hoever heeft de MIVB z’n broek laten zakken voor Google? De Lijn volgt niet, is het niet eens met de eisen van Google. Hebben het ook niet zo begrepen dat de Amerikanen toegang krijgen tot de gegevens van een openbare transportmaatschappij. En hebben ze ongelijk?
Het is niet de ‘core business’ van een busmaatschappij om kaarten te ontwikkelen,” vertelde de baas van de MIVB. Tiens, is het de ‘core business’ van Google om kaarten te ontwikkelen? Nee toch? Voor Google is het een manier om gegevens te verzamelen voor hun potentiële adverteerders, hun klanten. En een busmaatschappij die klantgericht is kan zijn dienstverlening enorm uitbreiden met die schat aan gegevens. Business intelligence noemen ze dat ook wel eens. Een transportbedrijf is meer dan een bus die reizigers van punt A naar punt B brengt, toch? En waarom moet men daarvoor bij Google aankloppen? Waarom kan het niet met Tele Atlas (TomTom) uit Gent? Dat is minstens zo goed geplaatst, zeker nauwgezetter dan Google.
De MIVB maakte ook een vreugdedansje omdat Brussel de eerste stad in Europa is die met Google Maps van start gaat. Het wordt tijd dat Europa zich sterker en vooral kritischer opstelt tegenover de Amerikaanse invasie. We hebben gezien hoe sterk de druk was – en is – op Swift om onze bankgegevens aan Washington door te spelen. Het zou mij niet verbazen mocht ook Google op de een of andere dag, misschien zelfs vandaag al, gegevens moeten doorspelen. Zelfs toen Koning Albert het datacenter in de buurt van Bergen bezocht, mocht hij er niet in, als ware het een militaire vestiging. Transparantie en open communicatie zijn nooit sterke troeven geweest van Google. Samen op de bus, ja, maar wie betaalt het kaartje?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier