Hoe we ons volgens Stephen Hawking moeten wapenen tegen artificiële intelligentie: ‘Kolonies bouwen op andere planeten’
Astrofysicus en ALS-patiënt Stephen Hawking waarschuwt dat artificiële intelligentie (AI) ‘ons allemaal te slim af kan zijn’, en roept de mensheid op kolonies te bouwen op andere planeten om te vermijden dat een technologische catastrofe het einde van ons ras zou betekenen.
Na PayPal-medeoprichter Peter Thiel en Tesla-opperhoofd Elon Musk mengt nu ook Stephen Hawking zich in het AI-debat. De verlamde Hawking – die voortaan sneller kan communiceren dankzij een nieuw systeem van Intel en SwiftKey, een start-up die tekst analyseert en kan voorspellen wat een gebruiker zal gaan schrijven – meent dat AI voor ‘veel gevaar’ kan zorgen in de ‘niet zo verre toekomst’. Dat schrijft de Financial Times.
‘Computers kunnen hun snelheid en geheugencapaciteit elke achttien maanden verdubbelen. Bij de mens duurt het daarentegen zo’n achttien jaar vooraleer hij de vruchten kan plukken van de gentechnologie, die de complexiteit van ons DNA kan verhogen en het menselijk ras zo kan verbeteren’, zegt hij. ‘Het risico is bijgevolg dat computers intelligenter kunnen worden en de rol kunnen overnemen van de mens, die zich beperkt ziet door zijn trage biologische evolutie.’
Het is volgens Hawking ‘zo goed als zeker’ dat er ‘de komende 1.000 of 10.000 jaar’ een ramp zal plaatsvinden op aarde. ‘We kijken aan tegen een aantal bedreigingen: een nucleaire oorlog, een catastrofale klimaatopwarming, genetisch gemanipuleerde virussen… Door de ontwikkeling van nieuwe technologieën ontstaan er ook nieuwe manieren waarop dingen kunnen mislopen’, denkt de professor.
‘Om te vermijden dat zo’n ramp het einde zou betekenen voor het menselijke ras, moeten we onze horizon verruimen, buiten planeet Aarde’, besluit Stephen Hawking. ‘We moeten onze vleugels uitslaan naar de ruimte en naar andere sterren en daar kolonies neerzetten. Dat zal tijd en moeite kosten, maar het zal steeds makkelijker worden naarmate onze technologie beter wordt.’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier