Hoe wordt gsm-dekking gemeten?

© .

Er zit momenteel een haar in de boter tussen Proximus en Mobistar over de manier waarop die laatste uitpakt met haar recentste dekkingscijfers. Maar hoe worden zo’n dingen gemeten?

Als een operator de baan optrekt om de netwerkkwaliteit te meten dan doet het dat niet zelf, maar wel via een gespecialiseerd bureau dat vervolgens de Belgische snelwegen en steden afschuimt. “Doorgaans komen we kijken nadat een speler bepaalde netwerkinspanningen heeft geleverd die wij dan kunnen bevestigen,” zegt Stefan Engels, ceo van Commsquare. Zijn bedrijf voert zo’n metingen uit.

Maar de operator kiest zelf wel welke resultaten er worden benadrukt in een campagne. Bovendien gaat het steeds om testen die worden uitgevoerd op snelwegen en in de vijf grootste steden, aangevuld met 10-20 middelgrote steden. Dat wil zeggen dat een operator soms nagenoeg perfecte cijfers kan voorleggen, ook al kan je in kleinere dorpen als pakweg Langdorp of Bohan soms geen bereik hebben.

Dit stuk is een fragment van een langer artikel over het meten van mobiele netwerken. Lees het volledig in Data News 15 van 3 oktober 2014.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content