Hoeveel data verbruikt het WK?

De wereldbeker in Brazillië brengt een bom aan internetverkeer met zich mee. Dat is niet enkele te danken aan de teams. Ook de aanwezige journalisten doen hun best.

De wereldbeker in Brazillië brengt een bom aan internetverkeer met zich mee. Dat is niet enkele te danken aan de teams. Ook de aanwezige journalisten doen hun best.

De Braziliaanse telecomoperator Oi maakt bekend dat er voor het WK tot nu toe 32 terabyte werd verbruikt. Het gaat hier om het netwerk dat de teams en de journalisten ter plaatse gebruiken, verspreid over twaalf stadions over de afgelopen tien dagen.

Die telling houdt geen rekening met het mobiele dataverkeer of het wifi-verbruik van de fans in de stadions. De werkelijke cijfers liggen dus nog een stuk hoger.

Maar een groot deel van dat verkeer wordt niet gegenereerd door spelers of medewerkers. Volgens Oi zorgen de bijna twintigduizend aanwezige journalisten voor een aanzienlijk deel van de trafiek. Zo telde de operator 152.000 toestellen op media-only netwerken.

Het WK in Brazillië verbruikt daarmee op tien dagen tijd al meer data dan het vorige WK in Zuid-Afrika. Maar ook andere grote events sneuvelen. Zo waren de Winterspelen in Sochi goed voor 34 terabyte, maar dit over een periode van 17 dagen, waar de World Cup nu nog maar tien dagen ver is. De Super Bowl was slechts goed voor 1,9 terabyte, maar dat is dan ook een grotendeels Amerikaans feestje.

Heel abnormaal is de evolutie echter niet. Ten opzichte van vier jaar geleden heeft de doorsnee gebruiker meer internettoestellen op zak die bovendien intensiever worden gebruikt. Daarnaast is de kans groot dat de data die wordt verzonden vandaag veel rijker is. Denk maar aan de opkomst van HD of tegenwoordig zelfs 4K.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content