Hoeveel verdient Tim Cook?

© Belga

Apple is zeer genereus voor enkele van zijn topmensen. Ceo Tim Cook ziet zijn inkomen verdubbelen. Toch is hij niet de best verdienende topper bij Apple.

Cook verdiende in het fiscaal jaar 2014 9,2 miljoen dollar bij Apple. 1,75 miljoen dollar is afkomstig van zijn loon. 6,7 miljoen dollar komt van bonussen en aandelenopties. Daarmee ziet de topman zijn loon meer dan verdubbelen ten opzichte van de 4,25 miljoen dollar van vorig jaar.

Maar Cook is niet de bestverdienende Apple-topman van het afgelopen jaar. Zo haalde Eddy Cue, senior vicepresident voor Internet software en services vorig jaar 24,4 miljoen dollar binnen, ook voornamelijk door de aandelenopties. Financieel directeur Luca Maestri eindigt op 14 miljoen dollar en operationeel directeur Jeff Williams verdiende 24,4 miljoen dollar.

Maar de hoofdvogel wordt afgeschoten door Angela Ahrendts. Zij werd vorig jaar door Apple aangenomen als verantwoordelijke voor retail en en online winkels en verdiende zo 73,3 miljoen dollar. Al moeten we daar wel bij opmerken dat dit grotendeels te maken heeft met de instappremie (in aandelenopties) die ze kreeg. Ahrendts was ceo van kledingbedrijf Burberry vooraleer ze de stap naar Cupertino zette.

Het gaat voor alle duidelijkheid dus niet over lonen die elk jaar vast staan. Zo verdiende Eddy Cue in 2013 ‘maar’ 2,64 miljoen dollar. In 2012 daarentegen zat hij iets over de 50 miljoen dollar. Ook bij de andere toplui is een verdubbeling of halvering ten opzichte van het vorige fiscaal jaar geen uitzondering.

De cijfers worden door Apple zelf publiek gemaakt. Het bedrijf moet dat, zoals de meeste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven, verplicht melden aan beursregulator SEC. In die documenten blijkt ook dat Mickey Drexler, ceo van J.Crew de raad van bestuur van Apple verlaat. Hij zetelde al sinds 1999 in de raad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content